Заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев се срещна с

...
Заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев се срещна с
Коментари Харесай

Земеделското министерство иска допълнителни средства от бюджета за обезщетения заради лошото време

Заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев се срещна с представители на Национална браншова камара „ Плодове и зеленчуци “ в Министерство на земеделието и храните. На срещата бяха разисквани проблемите на овощарите и градинарите от Сливенско, които най-вече пострадаха през тази година от неподходящи климатични условия.

Представителите на камарата сложиха и въпроса за опциите за реализация на продукцията, която съгласно тях е основна за триумфа на всеки един бизнес. Те подчертаха положителната връзка с сътрудници и от Добруджанския аграрни съюз, както и овощарски организации от Силистра и Русе, като показаха, че проблемите и целите им са общи.

„ Знаете, че има политическа воля и решение от страна на новото управление на Министерство на земеделието и храните да обезщетим стопаните, които пострадаха от измръзвания през тази пролет,  удостовери заместник-министър Йоцев. Той напомни, че се чака развиване на дебата по приемането на корекцията по бюджет 2023 година, като разчитаме да бъде утвърден спомагателен запас, пожелан от сегашния екип на Министерство на земеделието и храните за задачата отвън 5-те милиона лв., планувани за подкрепяне по държавната помощ „ Помощ за компенсиране на вредите по земеделските култури, породени от неподходящи климатични събития, които могат да бъдат приравнени на естествени бедствия “. Корекцията е поискана, защото през актуалната година потърпевшите площи са доста повече от нормалните през предишни години.

Структурите на министерството работят за обобщаване на данните от всички протоколи за потърпевши площи в страната, с цел да могат да се изготвят количествените оценки и остойностявания по съответните софтуерни карти, с цел да се разгласи навреме събитието със заповед на министъра и стопаните да аплайват за приемането на помощта.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР