Замърсяване с отровния газ азотен двуокис над нормата е установило

...
Замърсяване с отровния газ азотен двуокис над нормата е установило
Коментари Харесай

На Орлов мост, по Сливница и Драган Цанков дишаме опасен азотен двуокис

Замърсяване с отровния газ азотен двуокис над нормата е открило замерване на най-натоварените кръстовища и булеварди в София. Най-високи са стойностите на " Орлов мост " - съществуването на азотен двуокис във въздуха там е 77,9 мг/куб.м, до момента в който оптималната норма е 40 мг. Над нормата е и замърсяването по булевардите " Сливница " и " Драган Цанков ". На 20 от общо 30 замерени места в столицата стойностите са близки до оптималния предел. Данните са от проучване на въздуха от юли до септември, осъществено от екип на гражданския план AirBG. То е извършено на 30 места в столицата по немска методика с дифузионни тръби, прикачени към пътните знаци. Пробите са изпратени в сертифицирана лаборатория в Швейцария, която в този момент даде получените резултати, написа " Дневник ".
Единствено в огромните жилищни комплекси, надалеч от автомобилния трафик, стойностите на този газ във въздуха са били безвредни, посочило проучването на AirBG.
Досега измервахме най-вече фините прахови частици, а сегашните високи стойности на този газ са в отпускарските месеци, когато София е полупразен град. Трябва да се знае, че азотният двуокис се стеле по земята и концентрацията му е по-висока до един метър височина. Това е въздухът, който дишат децата ни, предизвестяват специалистите.
Според Петър Киров, инженер по мотори с вътрешно горене, който взе участие в проучването на AirBG, бензиновият мотор излъчва 30% по-малко азотен двуокис от дизеловия.
Симптомите от вдишания азотен двуокис са раздразнение в очите или в носа, в дихателната система, чувство за по-трудно дишане или кашлица.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР