Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини президента Румен Радев, че

...
Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини президента Румен Радев, че
Коментари Харесай

Според Цветанов на КСНС обсъждали излизане от ЕС и НАТО, Президентството го опроверга

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов упрекна президента Румен Радев, че желае да извади България от Европейски Съюз и НАТО. 

Според Цветанов при започване на провелия се през днешния ден Консултативен съвет за национална сигурност е разисквана позиция по въпроса. 

Уводната част на КСНС стартира с заключения за излизане от Европейски Съюз и НАТО. Тези екземпляри, които ни бяха дадени, бяха събрани по-късно от администрацията на президента. И той усети, че има огромен проблем, в случай че излезем и приказваме за нея, сподели Цветанов след края на траялото 5 часа съвещание.

" Години след приемането ни в НАТО и в Европейски Съюз, ние желаеме да останем там, да бъде почтени членове и да си подсигуряваме сигурността на България. Премиерът също поддържа напълно и беше съпричастен с прочувствените реакции на членовете на част от членовете ", подчерта Цветанов.

" Като започнахме полемиката, държах доста да се уточнят нещата със " светлината " и " тъмнината ". И когато приказваме за динамичността в геополитически проект, бях безапелационен, че с позицията на президента по някой път, която се отклонява от позицията на държавното управление, не даваме явен знак към геополитическите ни сътрудници ", добави той. 

Цветанов въпреки всичко не сподели какво е било първото предложение на Радев и прикани Президентството да го оповести. 

Малко по-късно от прессекретариата на президента разпространиха позиция, че изказванията на Цветанов са манипулативни и изпратиха черновата на първичното предложение за позиция на КСНС, направено от президента, в което фактически няма такова предложение.

След съвещанието на КСНС водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова също опроверга Цветанов. 

" Абсурд. В никакъв случай не е имало изявление за излизане от Европейски Съюз и НАТО. Това не е чернова – постоянно на КСНС президентът дава план за декларация след полемиката. В началото на тази декларация беше изработен доста обстоен и дълъг разбор на обстановката в света, в Близкия Изток, на Балканите – обща информация за конфликтните места, за несъгласията, т.е. познатата информация. И беше доста дълго – мисля, че декларация от 3 или 4 страници и по тази причина с корекции и с оферти се ориентирахме към нейното редуциране и най-много към изваждане на решенията. Не толкоз описания на споровете, тъй като всички ги знаем къде са ", разяснява Нинова, представена от " Фокус ".

Тя посочи, че не е останала с усещане, че тези фрази внушават излизане от Европейски Съюз и НАТО.

" Мисля, че това е персонално мнение на господин Цветан Цветанов. Нямаше такива изявления, имаше напълно спокоен диалог кое да остане, кое да отпадне. Изненадана съм от това говорене на господин Цветанов ", сподели Нинова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР