Зам.-председателките на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд

...
Зам.-председателките на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд
Коментари Харесай

Павлина Панова и Надежда Джелепова са новите конституционни съдии

Зам.-председателките на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) Павлина Панова и Надежда Джелепова са новите конституционни съдии от квотата на правосъдната власт. Те получиха голяма поддръжка при гласуването на втория тур от общото заседание на Върховен касационен съд и Върховен административен съд.

Панова събра 104 гласа, а Джелепова - 90. Общо гласоподаваха 172 магистрати, като имаше и три недействителните бюлетини.

Двете съдийки ще заемат мястото на Румен Ненков и Стефка Стоева, чиито мандати в в Конституционния съд изтичат на 12 ноември.

Панова и Джелепова бяха измежду четирима от общо 10 претенденти, които продължиха в конкуренцията за двете места. Заедно с тях във втория тур участваха зам.-шефката на Върховен касационен съд Дария Проданова и съдията от Върховен касационен съд Емануела Балевска, които получиха надлежно 45 и 63 гласа.

Според разпоредбите за определен се смята този, който е получил повече от половината от гласовете на присъстващите, т.е. най-малко 87 гласа.

Събранието откри ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов, който описа на висшите съдии алегория за лъжата и истината, заяви " Лекс ".

" Призовавам ви, през днешния ден да погледнем голата истина без позор и без яд. Ако се търси подобаваща форма за реакция против деградацията на правосъдната система и преодоляването ѝ от политически и корпоративни лобита няма по-подходяща форма от днешните избори ", обърна се Панов към висшите съдии. Той ги прикани още да изберат в Конституционен съд хора, които са " фригидни в връзките си с управляващите и съблюдават здравословна отдалеченост по отношение на тях ", сподели Панов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР