Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков каза пред медии миналата

...
Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков каза пред медии миналата
Коментари Харесай

Новата вода за Шумен - дебют за държавния ВиК холдинга

Зам.-министърът на районното развиване Николай Нанков сподели пред медии предходната събота, че Илиян Илиев, началник на " ВиК Шумен ", ще оглави холдинга, само че от ведомството не удостоверяват това публично.

© Цветелина Белутова Още преди да има пари или публично назначено управление, ВиК холдингът към този момент има задача. Първият му план ще е водоснабдителна система " Дунав ", която се възнамерява като различен водоизточник за Шумен, Търговище и Преслав вместо язовир " Тича ".

Холдингът, който ще е с впечатляващият капитал от 1 милиарда лева, към момента няма управлението и няма индикации, че ще се организират състезания за него. Неофоциално обаче се носи и слуха за началник на холдинга ще бъде определен точно шефът на " ВиК Шумен ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Проектът за Шумен

Алтернативната водоснабдителна система " Дунав " е проектирана след 1973 година, като част от нея е построена поетапно през 80-те години, само че по този начин и не е приключена. Системата стартира от село Бръшлен до Русе, минава през областите Разград, Търговище и доближава до Шумен, като може да обезпечи водоснабдяване за повече от 350 000 души. От Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ) не прецизираха какъв брой ще коства, само че споделят, че ще финансират осъществяването на предпроектно изследване за доизграждането на водоснабдителната. " Ще бъдат направени технико-икономически изследвания, които ще послужат за следващо възлагане на инженеринг - планиране и строителство ", дадоха отговор те документално до " Капитал ".

Миналия уикенд в Шумен министър председателят Бойко Борисов даде поръчка, че ще обезпечи парите. " За плана знаем от към два месеца и ще бъде един от първите, да не споделям първия, които ще се осъществя тази година - като процедура, на инженеринг, тъй като ще имаме допроектиране ", споделя зам.-министърът на районното развиване Николай Нанков, представен от dariknews.bg. Работата може да стартира при започване на 2021г., твърди той. " Малко са ни помогнали някогашните комунисти с това, че са отчуждили огромна част от трасето ", сподели Бойко Борисов в Шумен в събота.

" Идеята е строителството на оставащото трасе да се финансира от новия ВиК холдинг, който ще финансира довеждащи водопроводи и нови водоизточници, с цел да се обезпечи навреме нужната ВиК инфраструктура, изключително в региони, където има проблеми с водоснабдяването ", споделиха от Министерство на регионалното развитие за " Капитал ".

Странно е оправданието за какво този план би трябвало да се случи толкоз бързо. Илиян Илиев, шеф на " ВиК Шумен ", твърди пред медиите, че в язовир " Тича ", който доставя Шумен, Търговище и Преслав, има вода за година и половина, даже в случай че няма приток. Факт е обаче, че потребният размер тази година е най-нисък по отношение на предходните години и в графиците е посочена потребността от различни водоизточници. От началото на годината към този момент два пъти градът остава без вода.

Редица медии, включително и БНР, цитираха изявление на Николай Нанков, че шефът на " ВиК Шумен " Илиян Илиев ще оглави холдинга. Попитани за коментар, от Министерство на регионалното развитие цитираха устава на холдинга и допълниха: " Своевременно ще бъде обявено за съставяне на управлението на холдинга. Членовете му ще бъдат разполагаем за даване на информация по отношение на работата на компанията. "

Как ще се харчи 1 милиарда лева

Средствата на холдинга ще бъдат предоставени от бюджета на Министерство на регионалното развитие за 2020г. Дружеството ще е възложител на публични поръчки за ВиК инфраструктура, само че няма да разпорежда търгове, финансирани от Оперативна стратегия " Околна среда 2014 - 2020 година Европейските планове ще се ръководят от локалните ВиК оператори, които са бенефициенти.

Има ли проблем

Създаването на холдинга беше необичайно и сякаш непринудено - по време на съвещание на Министерски съвет на 27 декември Бойко Борисов загатна, че ВиК фирмите би трябвало да се съберат в една, а след няколко седмици новата държавна компания беше реалност без публично разискване и мнения от от експерти или отраслови институции - например Комисията за енергийно или водно контролиране. " Актът за основаване на Холдинга към този момент признат от Министерския съвет. По тази причина не се изисква процедура за публично разискване ", обявиха от Министерство на регионалното развитие.

Теоретично, ВиК операторите в страната всеобщо имат проблем с ръководството на парите и загубите на водата. Едно централизирано звено би могло да компенсира за възможната неналичието на административен потенциал на районно равнище. Опитът у нас обаче демонстрира две неща: че прекомерната концентрация спъва позитивните промени отсега нататък и обществените предприятия работят непрозрачно и неефективно. Иначе казано, районните администрации, дали общински, ВиК или други, са подвластни от столицата или държавните институции (напр. министерства) и вместо да се мисли по какъв начин да се реализира по-адекватно ръководство на място, просто се стига до харченето на едни пари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР