Заложена бомба със закъснител, която е избухна. Така министърът на

...
Заложена бомба със закъснител, която е избухна. Така министърът на
Коментари Харесай

Екоминистърът за НАТУРА: Тройната коалиция заложи бомбата и тя избухна

" Заложена бомба със закъснител, която е избухна ". Така министърът на околната среда и водите Нено Димов разяснява по Нова телевизия обстановката, основала се към възбраната за земеделие и строителство в парцелите, попаднали в предпазените зони от НАТУРА 2000.

Димов посочи, че заповедта, която е издадена, не третира по никакъв метод акваторията, т.е. по отношение на рибарството няма никакви забрани. Самата заповед обхващала само региона, в който има понтосарматски степи.

" Не приказваме за цялата територия, която е избрана за НАТУРА. Това е един дребен регион, само че аз не мога да не се солидаризирам с терзанията и ясното възприятие за неправда на хората, които стачкуват сега ", акцентира Димов.

" Беше заложена бомба със закъснител и тази бомба избухна ", отсече той. И добави, че бомбата е била заложена по време на Тройната коалиция. Тогава държавното управление е упълномощило на екоорганизации да създадат картирането на мрежата.

" Това не се е случвало в нито една страна, която е членка на Европейски Съюз. Навсякъде са употребени научни организации ", изясни Димов.

По сигнал на " Зелените " еврокомисията завежда две каузи за нарушение на екологичните изисвания за региона от НАТУРА 2000, които по-късно са обединени в едно общо дело. Сигналът е за 600 плана - къщи за посетители, ниви, ветрогенератори и други в предпазена зона на Калиакра.

По думите му " последната част на тази бомба със закъснител е от март месец тази година ". Тогава служебното държавно управление поема ангажимент да издаде тази заповед като незабавна мярка, с цел да не преминем към ефикасни наказания.

" Аз рискувах и трябваше да предпочитам сред това да трансферира върху цялото общество стотици милиони наказания и действия, които би трябвало да бъдат подхванати в региона или да издам заповед и да стартира да се пробвам да минимизирам вредите ", сподели екоминистърът.

Той признава, че " това е явна неправда, само че анулацията на заповедта значи наказания ".

Протестите на хората от приморска Добруджа не престават и през днешния ден, а притежатели на земи са блокирали пътя сред село Българево и нос Калиакра. Протестиращите желаят проверка на НАТУРА 2000.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР