Закриването на специализираното правосъдие не е съдебна реформа, а юридическа

...
Закриването на специализираното правосъдие не е съдебна реформа, а юридическа
Коментари Харесай

Иван Гешев: Закриването на специализираното правосъдие е юридическа катастрофа

Закриването на профилираното правораздаване не е правосъдна промяна, а юридическа злополука

То ще провокира рецесия в региона на наказателното правосъдие, съобщи пред публицисти основният прокурор Иван Гешев преди съвещанието на Комисията по конституционни и правни въпроси в Народното събрание за разискване на импортирания от Министерски съвет законопроект за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт.

Главният прокурор благодари на сътрудниците си от профилираното правораздаване за работата им от 2012 година насам и постигнатите високи резултати, макар неналичието в последната година и половина на поддръжка от институциите, макар оказвания политически напън и фалшификации за резултатите от тяхната работа.

„ Резултатът от войната, която изпълнителната власт в лицето на Министерство на вътрешните работи води с прокуратурата, е взрив на престъпността и връщането ѝ на равнища отпреди приемането ни в Европейски Съюз “, означи основният прокурор. Той добави, че няма пояснение за какво би трябвало да се закрива една работеща конструкция. Това ще докара единствено до усилване на престъпността и до безпорядък в наказателното правосъдие за години напред.

Иван Гешев предизвести, че със закриването на профилираното правораздаване има заплаха да „ катастрофират “ делата против „ тези, които вие наричате олигарси “, допустимо е да бъдат вдигнати запорите на над 3 милиарда лева, наложени по искане на Антикорупционната комисия. „ Това, което се случва е в полза на мафията, на олигархията, не на българските жители “, акцентира основният прокурор.

Специализираното правораздаване се употребява с изключителна интернационална поддръжка, подсети основният прокурор и уточни, че Специализираната прокуратура бе определена за хазаин на Секретариата на Постоянната конференция на прокурорите, работещи по каузи за проведена престъпност, след съревнование с други прокуратури.

На уеб страницата за публични съвещания по законопроекта са качени единствено три мнения, които са в интерес на закриването на профилираното правораздаване, само че е и на негативните мнения на Специализираната прокуратура, на Апелативната профилирана прокуратура, на доста неправителствени организации, означи Иван Гешев. Той уточни, че това е в нарушаване на рекомендациите, направени по Механизма за върховенството на правото във всички държави-членки на Европейски Съюз.

„ Тъй като липсва каквото и да е публично разискване, аз ще изпратя писмени предложения до госпожа Надежда Йорданова и господин Христо Иванов за това обществено, пред медиите, пред българските жители да забележим какви са професионалните, не политическите, причини на едната и на другата страна и българските жители да си изяснят къде е истината. Българската прокуратура не се опасява от подобен професионален спор “, безапелационен бе основният прокурор.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР