Закриването на специализираните съдилища и прокуратури не противоречи на конституцията,

...
Закриването на специализираните съдилища и прокуратури не противоречи на конституцията,
Коментари Харесай

Закриването на спецправосъдието не противоречи на конституцията. Проблемът е с преназначенията

Закриването на профилираните съдилища и прокуратури не опонира на конституцията, само че въвеждането на така наречен квоти за преназначаването на магистратите от тях в други органи на правосъдната власт е противоконституционно. Това реши единомислещо в четвъртък Конституционният съд (КС), заяви правният портал "Лекс ".

Става въпрос за въведените с измененията в Закона за правосъдната власт (ЗСВ) ограничавания какъв брой от спецмагистратите ще могат да се реалокират в даден съд или прокуратура. Квотите бяха въведени, с цел да няма прекалено скупчване на искащи да се реалокират в Софийския градски съд и Софийския апелативен съд, напомня БНР.

Законът дава право на магистратите да бъдат преназнаени в "еднакви по степен органи на правосъдната власт с висока или свръхвисока степен на натовареност, по опция от същия апелативен регион ". Правораздаващите до момента в спецсъдилищата имат право да бъдат възобновени на остарялата си месторабота, само че всички, които до момента са предпочели да не го вършат, са избрали софийските съдилища, прецизира "Лекс ".

Специализираното правораздаване дефинитивно би трябвало да спре да съществува на 28 юли, което значи, че висящите преписки, следствия и каузи също би трябвало да бъдат трансферирани. От спецпрокуратурата към този момент се оплакаха, че не знаят по какъв начин това ще се случи в период, защото там има над 500 преписки и над 800 каузи.

Закон за съдебната власт планува, че висящите досъдебни производства и преписки в Специализираната прокуратура би трябвало да бъдат изпратени по подготвеност в други прокуратури в 7-дневен период от влизането в действие закона за закриването на спецправосъдието.

Закриването на спецправосъдието беше атакувано пред Конституционен съд от г, с аргумента, че то "ще затрудни значително естественото действие на правосъдната власт и ще влезе в колизия с правилата на Основния закон за правовата страна и разделянето на управляващите ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР