Законът Магнитски е на ход. През 2012 г. Съединените щати

...
Законът Магнитски е на ход. През 2012 г. Съединените щати
Коментари Харесай

The Hill: Цветан Василев в гамбит със закона Магнитски, за да избегне правосъдието в своята страна

Законът Магнитски е на ход. През 2012 година Съединените щати одобриха закона в отговор на гибелта на съветския гражданин, Сергей Магнитски, и по-късно разшириха обсега му оттатък Русия през 2016 година Сега Канада одобри собствен Закон Магнитски. Със своите условия Законът Магнитски постанова наказания на непознати държавни управления, обособени лица и институции, които са въвлечени в нарушавания на човешките права.

Законът Магнитски обаче не е предопределен да се трансформира в меч и щит за тези, за които се твърди, че са направили закононарушения в системи, които разрешават подобаващ развой. По-скоро, съгласно думите на Държавния ни Департамент, законът има за цел " да разпознава и подвежда под отговорност лица, предизвикали тежки нарушавания на човешките права и актове на забележителна корупция ". За страдание, нещата не постоянно работят, както е планувано.

Както оповестява The Hill през миналото лято, Цветан Василев, избягал обвинен български предприемач, се пробва да се позове на Закона Магнитски, тук в Съединените щати, в гамбит, с цел да избегне правораздаването в своята страна. Там Василев е упрекнат в нелегално заграбване и пране на пари по отношение на неуспеха на четвъртата по величина банка в България - Корпоративна комерсиална банка, в която Василев е основен акционер. Повече от 1,5 милиарда щатски $ се допуска, че са били ограбени от банката от Василев и неговите сътрудници.


Както показва българската прокуратура: " По създание моделът на КТБ... е механизъм, посредством който група хора, водени от Цветан Василев, съумяват да си присвоят обществени средства, привлечени и поверени им за ръководство в банката ". Наказателните обвинявания също се поддържат и от одита през 2014 година, квалифициран от Ernst & Young и Делойт България, който стига до заключението, че заемите на банката не са зачитали общоприетите банкови практики и надеждната оценка на риска. Само 13% от заемите по книгите на банката са обезпечени с задоволително обезпечения.

Възползвайки се от остарялата сентенция, че офанзивата е най-хубавата отбрана, Василев уточни с България. Василев желае от държавното управление на Съединени американски щати да приложи стопански наказания на тези двама мъже, като употребява новия Закон Магнитски. И двамата отхвърлят изказванията му. Както може да се чака, Василев има другари тук в Съединени американски щати, в това число Бил Ричардсън, някогашният губернатор на Ню Мексико и дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации по време на администрацията на Клинтън. Според него Василев е бил притиснат от корупционна система, която би трябвало да бъде овладяна.

Що се отнася до американското законодателство и ползи, позициите на Ричардсън и Василев са меко казано проблематични. Също по този начин не дават отговор на действителността. Като за начало, България е класирана като " свободна " страна от Фрийдъм Хаус, на 2-ро място от 7, като 1 е най-високото. Каквато и корупция да съществува там, не е задоволителна, с цел да подкопае рейтинга на България като свободна страна.

Както отбелязва Фрийдъм Хаус, България организира свободни избори, а пресата е плуралистична. Освен това " макар дефицита на финансиране и други трудности, групите на гражданското общество са дейни и авторитетни. " Това не звучи като страна, която би трябвало да бъде поставяна под общ знаменател с Русия, Иран, Либия и Северна Корея, страни, глобени от Съединени американски щати за нарушение на човешките права и всеобща корупция.

В реалност българските съдилища към този момент са минали теста тук в Съединени американски щати, където федерален съд, заседаващ в Чикаго, отхвърли изказванието, че България е толкоз " корумпирана ", че не може да даде на ответника заслужено отнасяне или да управлява правораздаване. В същото мнение съдът означи също, че с цел да бъде призната в Европейския съюз, от България се изисква да показва своето придържане към " върховенството на закона " и че правосъдната й система е постоянна, отбелязва The Hill, представен от " 24 часа ".

За да сложим нещата още по-отчетливо, НАТО организира военни учения в България през последните няколко месеца. Да, Василев отхвърля виновността си и се опълчва на екстрадиция от Сърбия, като твърди, че е почтен. Но в последна сметка невинността на Василев би трябвало да остане в областта на правораздаването на българските съдилища, вместо да се преценя от Държавния Департамент на Съединени американски щати или от Министерството на финансите на Съединени американски щати. Не би трябвало да се разрешава Законът Магнитски да се трансформира в средство, употребявано от неамерикански жители, посредством което те се стремят да слагат наши съдружници в послушание.

* Лойд Грийн е опозиционен откривател консултант в акцията на Джордж Х. У. Буш през 1988 година и по-късно работи в Министерството на правораздаването на САЩ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР