Закон за национален план за контрол на онкологичните заболявания, но

...
Закон за национален план за контрол на онкологичните заболявания, но
Коментари Харесай

Как Румъния поведе ЕС в борбата с рака

Закон за народен проект за надзор на онкологичните болести, само че в Румъния. Тази тематика разгърнав студиото на Дарик Бургас доктор Веселин Джендов, незабавен гръден хирург и труженик на разнородни публични дела. Той даде северната ни съседка като образец в битката с подлата болест. Медикът насочи вниманието към дело №21854/18 в Европейския съд по правата на индивида, в което Мария Туша осъждаРумъния.

„ Съдът установи, че има нарушаване на член 8 – „ Право на ценене на персоналния и фамилния живот “ от Европейската спогодба за правата на индивида. Съдът установи по-специално, че в тази ситуация на жалбоподателя настоящият юридически механизъм по румънското законодателство не е обезпечил успеваемостта, която правосъдната процедура изисква “, базира се на юридическите документи доктор Джендов.

„ Няма да е елементарно, само че няма да е по-трудно, в сравнение с ни е било като общество до през днешния ден. Социално-икономическата цена на рака в Румъния е 3% от Брутният вътрешен продукт, а половината от диагностицираните са в трудоспособна възраст “, се споделя още в речта на румънския президент.

По думите на доктор Джендов в България има Национален проект за битка с рака до 2030 година, в който лекарят вижда разнообразни проблеми „ Там се приказва много просторно за какви апаратури да бъдат закупени, позитронно-емисионни томографи. Никой не пита за какво би трябвало да бъдат закупени пет, а не четири или седем. Също за мен е извънредно неприятно, че на никое място ги няма думите „ протон “, „ тежки частици “, „ протонен ускорител “, изрече запасите си бургаският хирург.

„ Експерти от Израел и Флорида ми изпратиха нови научни изявления. Не споделям, че това е панацея, само че протонният ускорител е голям късмет за децата. Чудя се за какво огромна част от общинските съветници не регистрират това “, разяснява доктор Джендов.

Притесненията на хирурга са, че този план може да бъде сбъднат на друго място. „ Тогава в случай че някой запита един общински консултант, знам какво ще кажат: времената бяха такива. С това опрощение се вършат хиляди подмолни действия “, още сподели доктор Джендов.

За това по какъв начин България може да вземе образец от Румъния в битката с онкологичните болести и други здравни тематики, чуйте повече от доктор Веселин Джендов в звуковия файл:

Автор на публикацията: Никола Попов

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР