За трети пореден път в рамките на инициативата Европейска нощ

...
За трети пореден път в рамките на инициативата Европейска нощ
Коментари Харесай

„Африка“ – късо кино в Нощ в галерията, 18 май

За трети следващ път в границите на самодейността „ Европейска нощ на музеите “ късометражното кино ще има своето мощно наличие, с помощта на партньорството сред Кинематограф и Художествена изложба – Русе.

Специален фокус ще бъде кинопрограмата, деликатно курирана от редакторите на Кинематограф, и целяща да обхване разнообразни тематики, линии и сюжети от Африканския континент, освен подобен, какъвто го познаваме, само че и подобен какъвто е през днешния ден – динамичен, бързо разрастващ се и изпълнен с провокации, за които даже не подозираме.

Прожекцията ще бъде открита с забавен филм-експеримент, в който музикален продуцент съчетава музиката на 42 племена, с цел да взе участие в държавен конкурс за основаване на нов химн на Кения. Не единствено ще чуем какво е направил, само че и ще разберем какво научава той по време на този опит.

В два други кино лентата ще се гмурнем в по-мрачната страна на живота в Африка, в търсене да разберем пред какви провокации са изправени младите, по какъв начин се борят и за какво точно там, в Африка, се раждат хора с невиждано другаде по света равнище на мотивация, с която реализират чудеса. Като да вземем за пример вдъхновяващите истории на маратонците, умеещи да пробягат стотици километри, или по какъв начин оцеляват младежите измежду въоръжени спорове.

Ще проследим и неповторимата история на Едуард Фунго в документалния филм от Танзания в ко-продукция с Финландия – “Уличният библиотекар “. Той споделя по какъв начин е основал първата библиотека в Морогоро, град в източна Танзания, където освен четенето на книги съвсем отсъства, а каквато и да е форма на достъп до просвета и информация. Този филм съставлява една невероятна картина на този район в Африка, съчетаваща разнообразни аспекти на живота там, процеси в обществото и ролята на един стимулиран човек.

Автентичните истории са основани на персонален опит. Те са тези, които ангажират и имат смисъл да бъдат разказани. Късометражните филми са мощно въздействащи, тъй като задават въпроси и са насочна точка за създаване на в допълнение наличие.

Очакваме ви в събота, 18 май в 21:00 ч., с цел да споделим несравнимата магия на късото кино под звездното небе в градината до галерията, а при неприятно време – измежду картините в зала на институцията.

Вход свободен!

Събитието се провежда по отношение на плана на Художествена изложба – Русе „ Теории и практики в изкуството и образованието “ с финансовата поддръжка на Министерството на културата.

https://kinematograf.bg/museums-night-ruse-2024/news

Събитие:https://www.facebook.com/events/1481528149099884/?ref=newsfeed
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР