Заключителният етап от борбата с ИД в Източна Сирия става

...
Заключителният етап от борбата с ИД в Източна Сирия става
Коментари Харесай

Анализ: Победата в боевете за Дейр ез-Зор би била невъзможна без руските доброволци от ЧВК на Вагнер

Заключителният стадий от битката с ИД в Източна Сирия става в жанр блицкрийг – за по-малко от месец сирийската армия освободи 85% от Дейр ез-Зор и форсира Ефрат, написа съветското издание „ Военное обозрение ”. Това мълниеносно постигане на военно предимство уверено се разграничава от преди, когато сирийската войска с години не можеше да снеме обсадата на значими градове. Очевидно в тази интервенция са задействани нови сили, които до момента са държани в сянка. Вече можело те да се обявяват, написа съветското издание.

Според специалиста в региона на стратегическата сигурност Владимир Бекиш, тайната на триумфа за бързото деблокиране на Дейр ез-Зор се крие в присъединяване на съветски доброволци, свързани с Частната военна компания (ЧВК) на Вагнер. На фона на тежките боеве за източната част на Алепо или двойния взлом на Палмира, освобождението на Дейр ез-Зор става изумително бързо.

Преодоляна била и основната спънка, сдържала сирийците в пробив на блокадата. Най-напред за едно денонощие е овладяна авиобазата в покрайнините на града. Не помогнали джихад-мобилите и самотните смъртници. Тогава сирийската армия излязла в тила на джихадистите в югоизточните околности на града и преди те да се прегрупират още на идващия ден форсирали Ефрат.

Решаваща роля в мълниеносното развиване на събитията изиграли съветски бойци, които изпълнили значими диверсионно-разузнавателни задания: прониквали в тила на съперника на дребни групи и осигурявали коридори за нахлуване на елитните елементи на сирийския спецназ „ Тигри”. Именно на „ тигрите” на военачалник Сухейл се приписват успехите в Дейр ез-Зор, оставяйки „ зад кадър” „ работните коне” на сирийския триумф.

Участието на ЧВК на Вагнер в Сирия стана известно след първото избавление на Палмира през май 2016 година В реалност съветските доброволци били задействани преди началото на съветската интервенция в Сирия. Именно те подготвили площадката на съветския гарнизон в Хмеймим, а по-късно са привличани на всички комплицирани сектори на фронта.

ЧВК на Вагнер не един път е проявявала собствен висок професионализъм и успеваемост, където би трябвало да се обезпечи тила на сирийската войска и да се резервира живота на мирното население в изискванията на близкия пердах.

Според сведения на специалисти, те са единствените, които в този момент се намират на най-далечните подстъпи към ИД на левия бряг на Ефрат. Трябва да се напомни, че точно с помощта на бързия марш на вагнеровците до източните околности на селището Хишам сирийските войски съумели да се закрепят на плацдарма за по-нататъшното нахлуване на югоизток към границата с Ирак.

Бойците от ЧВК на Вагнер са известни и като надеждни охранители на нефтогазовите залежи на Сирия. Благодарение на техните старания стратегическите източници на гориво не попаднали в ръцете на терористите северно от Палмира, даже в изискванията на прекачване на сили от ИД в интервала на Акербатския „ котел”.

Естествено, че за вагнеровците станало въпрос на професионален дълг да вземат участие в опазването на нефтената провинция Дейр ез-Зор. Сега съветските доброволци обезпечават терен за сирийската войска за освобождението на находищата на левия бряг на Ефрат.

Победоносното освобождение на Дейр ез-Зор сложи всичко на мястото му, връщайки на безименните герои тяхната заслужена популярност. ЧВК на Вагнер стана първата в съветската военна история паравоенна конструкция като опция на военните. За дребното време на присъединяване тя потвърди своята успеваемост.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР