Загубите обаче остават изцяло за сметка на производителитеНеобичайно топлото време

...
Загубите обаче остават изцяло за сметка на производителитеНеобичайно топлото време
Коментари Харесай

Овощар от Русе: Когато вече имаме завръз, минус половин градус е фатален

Загубите обаче остават напълно за сметка на производителите

Необичайно топлото време за сезона заплашва овощните насаждения. Производителите на кайсии и праскови в Русенско се притесняват, че реколтата може да бъде провалена, в случай че високите температури се задържат още няколко седмици. Стопаните не могат да разчитат и на компенсации, защото застрахователите стартират да подписват контракти след 20 април.

Овощарите от Североизточна България са обезпокоени, че топлата зима ще провали реколтата от праскови и кайсии. Николай Колев стопанисва повече от 300 декара праскови, кайсии и ябълки в землището на село Николово.

" Дърветата усещат тези топли температури и стартира сокодвижението, стартира развиването на пъпката. Пъпката набъбва и при един следващ мраз тя може да измръзне ", съобщи Николай Колев, овощар, предава

Ситуацията към момента не е съдбовна, само че в случай че се задържи топлото време още малко, а след това зимата въпреки всичко пристигна, може да стане като последните 2-3 години, когато на пазара нямаше български кайсии.

" При разцвет до минус 1-2 градуса те ще устоят, само че когато към този момент имаме завръз, когато костилката се е формирала, минус половин градус към този момент е съдбовен, тъй като замръзва вътре и почернява, опадва, просто няма годишна продукция ", добави Николай Колев.

Загубите обаче остават напълно за тяхна сметка.

" Застрахователят знае, че има голям риск от измръзване и никой не желае да застрахова ", добави Николай Колев.

Не могат да разчитат и на страната – отплата се дава единствено при 100% унищожени площи, а за сектора дотациите за идващите 7 години още веднъж остават най-ниските в Европейския съюз.

" Има късмет към момента стратегическият проект да бъде изменен от позиция на екосхемите, само че за жалост министерството въобще не желае да чуе производителите и по този метод ги обрича на крах. Ние сега сме в протестна подготвеност ", сподели още Николай Колев.

Той възнамерява да понижи декарите с овошки, както към този момент са създали и други негови сътрудници. Решил е да се откаже от производството на ябълки, тъй като не може да е конкурентен на вноса от Полша.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР