С различни инициативи двата най-големи синдиката у нас – Конфедерацията

...
С различни инициативи двата най-големи синдиката у нас – Конфедерацията
Коментари Харесай

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

С разнообразни начинания двата най-големи синдиката у нас – Конфедерацията на труда (КТ) „ Подкрепа “ и Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ), ще отбележат днешния Ден на труда. Техните прояви ще подчертават върху правата на работещите българи и ще насочат вниманието към ограниченията, които са нужни да се вземат, съгласно тях, за възстановяване изискванията на работното място. КТ „ Подкрепа “ ще провежда през днешния ден в София празнично шествие и рок концерт, а КНСБ ще сложи началото на осведомителна акция „ Знам трудовите си права “.

Инициативите на синдикатите

Настоящият празник ще отбележим под мотото „ Работни места, заплати и сигурност “, сподели вицепрезидентът на КТ „ Подкрепа “ Иоанис Партениотис. Шествието в столицата ще стартира от 11:00 ч. от площад „ Света Неделя “, ще премине през бул. „ Витоша “, Националния замък на културата и Моста на влюбените и ще завърши в Южния парк зад музея „ Земята и хората “, където ще бъде открит концерт под надпис „ Рок за труда “. Шествието ще се предвожда от духовия училищен оркестър на Първа британска гимназия в София, следван от детска натрупа от Двореца на децата в столицата, съобщи Партениотис. Концертът ще бъде над девет часа и присъединяване в него ще вземат над 15 рок банди. Сред известните музиканти и групи, които ще пеят и свирят, са Васко Кръпката и „ Подуяне Блус Бенд “, Милена и „ Конкурент “, „ Атлас “, „ Спринт “, „ Хоризонт “, „ Криза “, „ Еталон “, Искрен Пецов и „ Латино партизани “, Коцето Калки с „ Медикус “ и други, описа Партениотис.

С теоретични и видео материали, на понятен език, ще разгърнем нашата акция за трудовите права на българите, сподели за Българска телеграфна агенция вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов. Ще приказваме за най-важните неща освен през днешния ден, само че и през целия месец, разяснява той. И изясни, че КНСБ ще употребява обществените и цифрови платформи, с цел да доближи до повече хора, изключително младите, за по-лесен достъп до трудово-правни съвещания при нужда. За задачата през сегашния месец КНСБ ще пусне и личен подкаст с присъединяване на адвокати и икономисти, които ще преглеждат разнообразни сигнали и ще дават препоръки на хората по какъв начин да постъпят при проблем на работното място. Регионалните структури на КНСБ ще организират разнообразни действия като конгреси, открити приемни и други, уточни още Капитанов.

По-близо до младите работещи в Деня на труда 

Капитанов и Партениотис показаха мнение, че Денят на труда е мотив повече младежи да научат за трудовите си права. Според тях Първи май е празник, който припомня за битките за по-добрите условия на работа като осемчасовия работен ден, петдневната работна седмица, осигуровките, правото на заплатен отпуск, болнични, майчински и други По думите на вицепрезидентите и на двата синдиката тези неща не би трябвало да се одобряват за даденост.

Според КТ „ Подпрепа “ Първи май е ден за равносметка за постигнатите резултати за отбрана на ползите на хората, акцентира Иоанис Партениотис. Това е и ден за признателност към всичко, което са построили поколенията в границите на 138 години (от 1886 година, когато е огромната протестна вълна в Съединени американски щати с искане за осемчасов работен ден, бел.ред.), добави той. И обърна внимание, че в другите страни се води спор за понижаване на работния ден и на работната седмица. Според Партениотис сега има три съществени провокации за работните места – войните, Зелената договорка, дигитализацията. В отговор на въпрос дали младите работещи към този момент припознават Първи май като собствен празник вицепрезидентът на КТ „ Подкрепа “ сподели, че при започване на оповестяването на Деня на труда у нас е имало разграничаване. Той смята, че по този начин се е стигнало до това обособени политически обединения да припознаят като собствен празник Първи май. Партениотис добави, че с самодейностите си през днешния ден ще бъде издигнато още веднъж посланието „ че синдикатите са равно отдалечени от политическите партии “. Синдикатите сплотяват хора с разнообразни политически визии, само че с общи социално-трудови претенции и ползи, безапелационен бе той. И ние от КТ „ Подкрепа “ ще се опитаме и посредством този празник да разбираем на младежите, че всичките тези придобивки в работата, с които сме привикнали, се дължат на старания и битка през годините, разяснява още Партениотис. 

Първи май продължава да бъде значим празник заради две аргументи – тъй като в действителност с помощта на работническото придвижване от преди 138 години имаме сега осемчасовия работен ден и всички други права, които с пот, бих споделил и с кръв, са извоювани, разяснява Тодор Капитанов. Другата причина е, че би трябвало всеки ден да си даваме сметка, че трудовите права в действителност не са даденост и за тях следва да продължим да се борим, посочи той. Според Капитанов потребността от продължаваме на напъните в тази посока се вижда и в данните от отчета на КНСБ за сигналите, свързани с нарушени права при полагане на труд в България. Вчера от синдиката оповестиха над 200 000 нарушавания, измежду които най-честото е обвързвано с възлагане на работа отвън отговорностите на служащия. Все повече младежи стартират да се интересуват от това какво се случва на работното място и за какви нарушавания да внимават, означи Капитанов. И добави, че подпомагане от синдиката се търси точно онлайн, по тази причина и вниманието на специалистите ще бъде ориентирано към по-достъпния за младите метод на консултиране.

Повече сигурност за работещите

Оказва се, че приблизително на една инспекция от контролните органи се откриват приблизително по пет нарушавания, разяснява Тодор Капитанов. Това е значимо да го знаем, тъй като всекидневно в КНСБ се получават сигнали, свързани с нарушавания на трудовото законодателство от всякакво естество – от здравословни и безвредни условия на труд до съблюдаване на  работното време и други, посочи той. Сигналите в КНСБ приказват за това, че макар извоюваните права би трябвало да продължаваме да насочваме сигналите към контролните органи и да насочва настояванията си към съответните институции, счита Капитанов. По думите му Кодексът на труда е един от най-нарушаваните закони. Има потребност от повече надзор и усилване на ролята на синдикалните организации в реализирането на тази контролна активност. Искаме смяна в законодателството в полза на работещите по отношение на скорошното транспониране на Директивата за съответните минимални работни заплати и поощряване на груповото трудово договаряне, съобщи също Капитанов. Считаме, че груповото трудово договаряне е ключът към по-добрите и транспарантни работни връзки сред чиновник и шеф, добави още вицепрезидентът на КНСБ.

Иоанис Партениотис също уточни Директивата за съответни минимални работни заплати и груповото трудово договаряне като приоритет. С приемането на тази инструкция през 2022 година се даде двугодишен гратисен интервал, през който страните членки да транспонират смисъла и философията ѝ в личното законодателство, сподели той и посочи, че този гратисен интервал изтича през ноември т.г. Партениотис напомни за промените в Кодекса на труда, с които се дефинира нов механизъм за установяване на минималната заплата. По думите му, до момента в който от бизнеса считат, че с механизма „ се губи надлежно философията на обществения разговор “ и би трябвало да се търси друга опция, „ обвързвана с продуктивността на труда “, то синдикатите са на мнение, че в този логаритъм би трябвало да има такава смяна, която да покаже, че „ този размер на минималната работна заплата е съответен “. Формулата стъпва върху данни, които не дават отговор на сегашния миг на определянето на размера на минималната заплата, сподели Партениотис. Разходите за живот би трябвало да имат тежест при определянето на минималното заплащане, изясни също той. Ако има нещо, което би трябвало да се надгради по отношение на формулата, то би трябвало да е в разговор сред синдикати и работодатели, посочи вицепрезидентът на КТ „ Подкрепа “. Партениотис изясни още, че се чака и повишаването на обхваната на груповите трудови контракти в другите стопански браншове на страните членки.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР