Загубите на азербайджанската армия вече надхвърлиха 3000 души, обяви във

...
Загубите на азербайджанската армия вече надхвърлиха 3000 души, обяви във
Коментари Харесай

Армения обяви за свалени 3 самолета и 2 дрона на Азербайджан

Загубите на азербайджанската войска към този момент надвишиха 3000 души, разгласи във " Facebook " прессекретарят на непризнатата Нагорно-Карабахска република Ваграм Погосян, като се базира на данни от разузнаването. По думите му, огромна част от телата на починалите се намират в неутралната зона и " за тяхното транспортиране не се прави нищо ".

Представители на арменското министерство на защитата пък оповестиха, че при боевете през вчерашния ден са били свалени общо три самолета на Азербайджан, както и два бойни дрона.

" Противникът мина в нахлуване в северното и южното направление, само че арменските подразделения пресичат придвижването му и му нанесоха големи загуби ", съобщи прессекретарката на министерството Шушан Степанян.

Същевременно и Азербайджан твърди, че е нанесъл огромни загуби на Армения. " Войските ни сполучливо се придвижат към набелязаните посоки и овладяха нови опорни пунктове, като прочистиха териториите от съперници. Унищожени са доста количество бойна техника а също и въоръжение на съперника ", заяви прессслужбата на министерството на защитата.

И прецизира, че общите загуби на арменската войска от 27 септември насам са: " до 230 танка и друга бронетехника 250 артилерийски установки реактивни системи за залпов огън и миномети; 38 бойни единици на Противовъздушна отбрана 10 командни пункта за управление; 7 склада с боеприпаси; над 130 броя автомобилна техника 1 зенитно-ракетен комплекс С300 ".

Според Азербайджан, арменските военни обстрелват с артилерия обитаеми места и това е довело до жертви и измежду цивилното население. От Нагорно-Карабахската република също упрекват азерската войска, че обстрелва мирни жители, като на артилерийски огън е била подложена и столицата на непризнатата република - Степанакерт.



Арменският министър председател Никол Пашинян разиска обстановката с съветския президент владимир Путин и с френския - Еманюел Макрон, в телефонни диалози. Той е наблегнал на обстоятелството, че на страната на Азербайджан се бият наемници от спора в Сирия, а също и че Турция, която е член на НАТО, оказва военна помощ на съперника.

По-късно, в изявление за канадското издание Globe and Mail, Пашинян съобщи, че за помирение в Нагорни Карабах може да се договаря, едвам когато  " Турция бъде отстранена от Южен Кавказ ".

" Терористи от Близкия Изток се борят на страната на Азербайджан, техен спонсор е Турция. Как някой може да допусна, че в този момент бихме оставили популацията на Нагорни Карабах незащитено от терористи и екстремисти ", добави Пашинян.

Появиха се и известия, че за Азербайджан се бият и пакистански военни, само че това бе отречено публично от министерството на външните работи на Пакистан.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР