Загрижеността относно спазването на правата на човека в Кения хвърли

...
Загрижеността относно спазването на правата на човека в Кения хвърли
Коментари Харесай

Кенийската полиция ще се заеме с престъпни банди в Хаити на фона на критики за тяхното досие с правата на човека

Загрижеността по отношение на спазването на правата на индивида в Кения хвърли сянка върху решението на Организация на обединените нации, което даде на Кения право да управлява въоръжени многонационални сили в Хаити на фона на брутално насилие на банди в карибската страна.

В продължение на една година се чака многонационалните сили, състоящи се от 1000 чиновници на кенийската полиция, да се борят с незаконни банди, виновни за вълна от убийства, отвличания и изнасилвания в Хаити.

Но правозащитни групи настояват, че историята на нарушаванията на човешките права в Кения би трябвало да бъде оценена.

Във вторник Amnesty International Кения прикани държавите-членки на Организация на обединените нации, правозащитните организации и жителите да проучат задълбочено „ правата на индивида и филантропичните последствия “ от разполагането на въоръжени многонационални сили в Хаити.

Воюващи банди управляват огромна част от столицата на Хаити и основното пристанище - задушавайки жизненоважни линии за доставки към останалата част от страната. Враждуващи банди управляват огромна част от столицата на Хаити и основното пристанище – задушавайки жизненоважни линии за доставки към останалата част от страната. Richard Pierrin/AFP/Getty Images/FILE

Кенийската полиция постоянно е била подложена на критика за насилствения си метод към ограничение на демонстрациите в страната. Десетки цивилни бяха убити по време на антиправителствените митинги в източноафриканската страна тази година.

Националният център на гражданското общество на Кения се опълчи на разполагането на полицейски личен състав на страната в Хаити, обвинявайки го в „ извънсъдебни убийства “.

„ Полицейската работа на Кения е известна с несъразмерната си приложимост на мощ и продължава да подлага на критика огромния брой извънсъдебни убийства и случайни изтезания на протестиращи по време на неотдавнашните антиправителствени митинги “, цитира организацията от филиала на CNN, Citizen Digital.

Някои в Кения също са скептични във връзка с същинския претекст зад задачата.

Политическият анализатор Херман Маньора сподели пред CNN, че доста кенийци имат вяра, че задачата на страната в Хаити е „ непотребен риск “ и „ огромен хазарт “, който е стимулиран от хода на президента Руто „ да угоди на интернационалната общественост “.

„ Много хора имат вяра, че президентът на Кения желае да угоди на интернационалната общественост. Той е любим на запада. Той беше в атака на чара си, с цел да угоди на външния свят, да наподобява като африкански общественик “, твърди Маньора.

„ Колективен честен дълг “

Президентът на Кения Уилям Руто обаче назова резултата от гласуването в понеделник „ просрочен “ и „ сериозен инструмент “, който ще „ остави друг отпечатък в историята на интернационалните интервенции в Хаити “.

В медийно изказване във вторник Руто сподели, че е „ удовлетворен “, че Съветът за сигурност на Организация на обединените нации е дал отговор непосредствено на неговия апел, цитирайки неотдавнашната си тирада пред Общото заседание на Организация на обединените нации по отношение на нуждата от рамка на многонационални сили за поддръжка в Хаити.

Руто сподели, че решението „ бележи значим миг в историята на световния мултилатерализъм “ и твърди, че „ дава опция на нациите по света да изпълнят групов честен дълг за обезпечаване на правдивост и сигурност за всички хора от всички народи “.

„ За нас в Кения тази задача е от изключително значение и сериозна неотложност. Преживяхме мъчителната тежест на колониализма, както и дългата, сложна и разочароваща битка... В нашата битка постоянно имахме другари... същински, лоялни и решителни другари. Народът на Хаити, нашите скъпи другари, през днешния ден е в потребност. Наше главно морално обвързване е да бъдем в действителност техни другари, като стоим до тях “, сподели Руто.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР