Заговор за убийството на покойния кубински лидер Фидел Кастро лъсна

...
Заговор за убийството на покойния кубински лидер Фидел Кастро лъсна
Коментари Харесай

Заговор за атентат срещу Кастро в архивите на ЦРУ

Заговор за убийството на починалия кубински водач Фидел Кастро лъсна измежду оповестените по-рано архиви, свързани с покушението против американския президент Джон Ф. Кенеди, написа The Washington post.

През 60-те години източници от Централно разузнавателно управление на САЩ са имали контакти с кубински дисиденти. Предлагани са им солидни за времето хонорари, с цел да унищожават врага. Сред обсъжданите способи за убийството му е отравяне и заразяване с заболявания. Контактите се приключват през 1964 година, като въпросните кубинци се отхвърлят от риска да се приближат толкоз бързо до водача.

На Ел Команданте се постанова да отхвърля връзка с убийството на Джей Еф Кей. Една от версиите за опитите на разузнаването да го ликвидира са точно догатките, че той е забъркан в убийството на 22 ноември 1963 година в Далас, Тексас. Комисията към Централно разузнавателно управление на САЩ заключава, че е малко евентуално Кастро да има виновност, защото не е било в негов интерес.

Твърди се, че при започване на 60-те е предлагана премия от 150 000 $ за "главите " на Фидел, брат му Раул и Ернесто "Че " Гевара.



Това е единствено един от стотиците скандални случаи, които се крият в хилядите разкрити документи зад Океана. За някои от тях се спекулира от десетилетия, други се оказват незнайни за необятната аудитория.

Белият дом разгласява подписан от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп меморандум по отношение на разсекретяването на 2 891 документи, свързани с убийството на Джон Ф. Кенеди. Но Вашингтон остави засекретени още стотици документи с гриф "Строго секретно ".



Тръмп отбелязва, че част от документите няма да бъдат разкрити, защото е във щета на националната сигурност.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР