Загиналите пилоти от 24-а Авиобаза Крумово кап. Пламен Пантилеев и

...
Загиналите пилоти от 24-а Авиобаза Крумово кап. Пламен Пантилеев и
Коментари Харесай

Погребват един до друг загиналите пилоти от 24-а Авиобаза Крумово

Загиналите водачи от 24-а Авиобаза Крумово кап. Пламен Пантилеев и кап. Стоян Неделчев ще бъдат заровени един до различен с всички военни почести този петък на Централните гробища в Пловдив, оповестява " Монитор ".

Церемонията с поклонението пред тленните им остатъци ще стартира в 10 часа и ще продължи най-вероятно 2 часа, с цел да могат всички, които са ги познавали и са служили с тях, да им отдадат последна респект. Капитаните ще бъдат изпратени с почетен конвой и с почетни часови, а по този начин също, с цел да бъде изпълнен ритуалът както би трябвало, два национални флага би трябвало да бъдат прикрепени върху капаците на двата ковчега.

На траурната гала се чака да се съберат стотици някогашни и сегашни сътрудници, другари и близки на двамата водачи, както от 24-а Авиобаза, по този начин и от всички авиобази у нас. Очаква се да участват и министърът на защитата Красимир Каракачанов, управлението на щаба на БА, както и на българските Военновъздушни сили. Ще има боен духов оркестър, а опелото от духовник ще бъде осъществено не в църквата, а на самото гробно поле, с цел да могат да участват всички опечалени.

„ Още през вчерашния ден (б.р. 12 юни т.г.) боен джип пристигна до къщата на майката на капитан Стоян Неделчев, взеха я и я откараха евентуално в Пловдив. Познаваме всички в селото починалия капитан. Един извънреден човек, доста земен и добър. Още като дете беше доста любознателен. Имаше от горе до долу в бележника шестици. Като деца сме играли дружно ”, описа кметът на елховското село Гранитово Христо Гечев.

Последно той видял Стоян на миналогодишния събор на селото, само че след нещастието се сетил за техен диалог отпреди 2-3 години.
Тогава водачът му признал, че обмисля да се пенсионира, само че да остане в редиците на 24-а Авиобаза Крумово. Бил навършил нужните години за пенсиониране, само че желал да продължи да служи.

„ Дали се пенсионира, или не, не знам. Може и да е извършил желанието си да се пенсионира, само че да остане на работа, с цел да лети ”, изясни кметът. Родителите на починалия водач са били доста отрудени хора. Майката Пена е работила дълги години, като хигиенист, в локалната здравна работа, а бащата, който е умрял, е бил водач и тракторист. „ Бедно, селско семейство, само че доста работливи хора. За Стоян можем единствено хубави неща да кажем. Много интелигентен и грамотен, добър и непретенциозен ”, изясни още кметът.  

Авиацията е била очевидно фантазията от детските години на Стоян Неделчев, тъй като от напълно дребен той доста е залягал над книгите.
Завършил е главното учебно заведение в родното си село, а оттова бил признат да учи в Техникума по механотехника (ТМТ) в Ямбол, днешното име на което учебно заведение е Професионална техническа гимназия „ Иван Райнов ”.

Там приключил с цялостно отличие и златен орден, след което естествено бил признат да учи за водач във висшето учебно заведение в Долна митрополия. Оженил се за ученическата си обич Елена, която имала родственици в село Гранитово, които пък били съседи на фамилията на Стоян. Имали двама сина – единият роден през 2003г., а другият две години по-късно, обясниха хора от село Гранитово. „ Искаме да издигнем параклис в негова памет в селото, ще изберем план и ще го създадем, с цел да запазим загатна за кап. Стоян Неделчев ”, сподели кметът.

Колегата на кап. Стоян Неделчев и пълководец на екипажа кап. Пламен Пантилеев е щял да навърши 48 година на 14 юни. И той е обмислял дали да се пенсионира, защото е бил направил годините, нужни за това. И той оставя две деца сираци момчета.

Хеликоптерът на двамата капитани се разруши, до момента в който упражнявали зависване за способа „ бързо въже ” на 11 юни към 20,30 часа на територията на 24-а Авиобаза Крумово и гражданското летище „ Пловдив ”.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР