Загадъчните бързи радиоимпулси, доскоро смятани за сигнали от извънземни, възникват

...
Загадъчните бързи радиоимпулси, доскоро смятани за сигнали от извънземни, възникват
Коментари Харесай

Ето откъде идват извънземните сигнали

Загадъчните бързи радиоимпулси, до неотдавна считани за сигнали от извънземни, пораждат в вселена на 6 милиарда светлинни години от нас, което приказва за тяхната космологична, а не извънземна природа, пишат учени в публикация, оповестена в сп. Nature.

За първи път за съществуването на тайнствените прояви на радиолъчение (fast radio-burst, FRB) се заприказва през 2007 година, когато са открити инцидентно при наблюдаване на радиопулсари благодарение на телескопа Паркс в Австралия.

В последните години учените са съумели да открият следи от още девет сходни радиоимпулси, чието съпоставяне посочило, че те могат да носят неестествен генезис и даже евентуално да бъдат сигнали от извънземни цивилизации заради необяснимата честота в тяхната конструкция.

През април предходната година учените са откриха, че FRB импулсите се раждат в Космоса, а не на Земята, което ги направило още по-загадъчни. През декември тяхната природа отчасти бе прояснена – поляризацията на един от тези импулси посочила, че той може да се е роил в неутронна звезда при необикновени „ звездотресения “ в нейните глъбини или в следствие от образуването на черна дупка или редица други процеси в свръхплътните концентрации на материя.

Точният отговор на този въпрос, както отбелязва Евън Кин (Evan Keane) от Технологичния университет Суинбърн (Австралия), е неосъществим без една неголяма, само че извънредно значима част от този галактически пъзел – дистанцията до обекта, където се е родил импулсът или някой от неговите „ братовчеди “.

Кин и сътрудниците му съумели да дефинират тази отдалеченост, употребявайки данните за един от последните сходни импулси – FRB 150418, случил се на 18 април предходната година и закрепен от телескопа Паркс. Учените се подготвили за неговото разкриване и оперативно присъединили към проучването му с мощния телескоп ATCA и редица други обсерватории.

Комбинацията от мощността на телескопите помогнала на учените хиляда пъти да усилят точността на наблюденията. Както се оказало, импулсът, траял единствено няколко секунди, е бил задоволително дълго послесветене, което помогнало да се разпознава източникът на радиовълната и да се оцени дистанцията до него.

Галактиката, породила извънземните сигнали. © David Kaplan & Evan Keane

Въпросният подтик идва от далечна елиптична вселена, която се намира на 6 милиарда светлинни години от нас, описват учените. Това изключва опцията да е подбуден от относително маломощни магнетари в Млечния път или в неговите спътници и приказва за извънредно високата мощ на FRB изригването.

Според изчисленията на астрономите то е затъмнило цялата вселена и неговата бляскавост милиарда пъти е превишавала светенето на Слънцето. За елементи от секундата е отделена толкоз сила, колкото нашето величие създава за два дни живот. Както считат учените, предшественик на това изригване са били две неутронни звезди, слели се в едно и трансформирали се в черна дупка.

Освен светлина, радиовълни и други форми на електромагнитно излъчване този прелом би трябвало да е породил и много мощни гравитационни талази. Поради огромното разстояние до галактиката, където се намира FRB 150418, LIGO и други детектори на гравитационни талази не биха могли да ги видят, само че в бъдеще, в случай че такива „ извънземни “ импулси още веднъж бъдат уловени, нищо не пречи на физиците да ревизират дали по този начин е в реалност.

  • Извънземни послания? Прехващаме ги от 2007 година
  • Разкриха тайната на загадъчните сигнали от „ извънземни “
  • Загадъчните извънземни сигнали ревизират теорията на Айнщайн

От друга страна, FRB 150418 към този момент е оказал помощ на учените да разкрият една галактическа загадка – „ разтягането “ на радиовълните от това изригване помогнало на астрофизиците да решат казуса с изчезналата материя във Вселената – това, че всички забележими галактики съдържат към два пъти по-малко забележима материя, в сравнение с би трябвало да съдържат.

Според Кин вълните FRB 150418 са били разтеглени точно по този начин, както предсказват актуалните космологични теории. Това значи, че „ изгубената “ материя в действителност съществува, просто още не сме съумели да я намерим.

Това ще стане допустимо след построяването на новото потомство оптични и радиотелескопи, а също и при проучването на други FRB импулси, надяват се учените.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР