„Задействахме Механизма за гражданска защита чрез Европейската комисия и вчера

...
„Задействахме Механизма за гражданска защита чрез Европейската комисия и вчера
Коментари Харесай

Демерджиев: България е сред първите държави, изпращащи помощ за Сирия

„ Задействахме Механизма за гражданска отбрана посредством Европейската комисия и през вчерашния ден получихме удостоверение от сирийската страна, което беше изискване за изпращане на помощта. “

Това заяви заместител министър-председателят по публичния ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Преди полета, на авиобаза „ Враждебна “, той се срещне с екипа, който ще транспортира помощта. Вътрешният министър посочи, че още на 8 февруари е разговарял с комисаря за ръководство при рецесии Янез Ленарчич:

„ С него уточнихме, че страната ни желае да подкрепи с изключение на Турция, което към този момент беше реалност, и Сирия. Трудностите идваха от това, че нямахме връзка нито със сирийското държавно управление, нито с тази част от страната, която не се управлява от държавно управление “.

След изясняване на опциите за обезпечаване на помощ бе задействан Механизмът, а през вчерашния ден - получено удостоверение от сирийската страна.

„ Незабавно беше взето решение на Министерския съвет и в този момент помощта е натоварена и ще замине за Бейрут, откъдето ще бъде извозена за Дамаск. Действията на място се управляват от БЧК и от интернационалните организации на Червения кръст, които са поели ангажимент помощта да се придвижи до Бейрут и да стигне до нуждаещите се “, разясни Демерджиев.

Страната ни получи признателност от комисар Ленарчич както за формалното слагане пред Комисията на въпроса за обезпечаване на помощ за Сирия, по този начин и за скоростта и размера на помощта, която изпратихме в Турция.

България е подготвена да изпрати още помощ за засегнатите от земетресението региони и за това е осведомена Европейска комисия, добави вътрешният министър.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР