Заделената от Пентагона сума за оръжие и боеприпаси само съветски

...
Заделената от Пентагона сума за оръжие и боеприпаси само съветски
Коментари Харесай

OCCRP: САЩ планират да доставят оръжие за сирийската опозиция и през следващите години

Заделената от Пентагона сума за оръжие и муниции единствено руски пример, предопределени за сирийските бунтовници, ще доближи 2,2 млрд $, се споделя в отчета за резултата от взаимното следствие на Центъра за проучване на корупцията и проведената престъпност (OCCRP) и Балканска мрежа за журналистически следствия (BIRN). Поради неспособността на оръжейните производители в балканските и източно европейските страни да доставят нужното оръжие за сирийската война, Пентагонът се обърнал към снабдители в Украйна, Грузия и Казахстан, като снижило условията към индустриалния стандарт.

Журналистите съумели да проследят комплицираната верига за снабдяване на оръжия в Сирия въз основа на документи по закупуването, данни от системата за следене на морските транспорти, публични доклади и изтекли електронни писма.

Изрично се прецизира, че тази стратегия е провеждана паралелно и настрана от спряната към този момент стратегия на Централно разузнавателно управление на САЩ за въоръжаване на метежниците, воюващи срещу властта на Башар Асад.


В доклада написа, че Пентагонът купувал оръжие по два канала: посредством Командването за специфични интервенции (SOCOM) и посредством Picatinny Arsenal (малко известна военна научноизследователска и индустриална организация в щата Ню Джърси). Товарите се изпращат по море и по въздуха от Европа в Турция, Йордания и Кувейт. След това със самолети и камиони се доставя в на съдружниците на Съединени американски щати в Сирия.

Отбелязва се, че огромните покупки на оръжие стартират през септември 2015 година при президента Барак Обама, когато излиза наяве, че Русия се приготвя за интервенция в Сирия. Към май 2017 година Пентагонът е изразходил над 700 млн $ за автомати Калашников, противотанкови гранатомети РПГ-7, минохвъргачки и друго оръжие и муниции. Други 900 млн $ ще бъдат изхарчени по подписани контракти до 2022 година, а още към 600 млн $ са планувани в бюджета или са декларирани от администрацията на Тръмп. Така, съгласно създателите на доклада, Пентагонът има намерение да похарчи за сирийските си съдружници до 2,2 млрд $.

По данни на хиляди документи за покупките, към май 2017 година единствено SOCOM (без Picatinny Arsenal) придобил от България, Босна и Херцеговина, Чехия, Казахстан, Полша, Румъния, Сърбия и Украйна оръжия и муниции на обща стойност 238,5 млн $. През тази финансова година SOCOM възнамерявал да купи оръжия за 172 млн $. Освен това администрацията на Тръмп е планувала в бюджета за 2018 година още 412 млн $.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР