Задържахме българин, подготвящ атентат в Крим.Това обяви руската Федерална служба

...
Задържахме българин, подготвящ атентат в Крим.Това обяви руската Федерална служба
Коментари Харесай

ФСБ: Задържахме българин, подготвящ атентат в Крим

Задържахме българин, подготвящ атентат в Крим.

Това разгласи съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ), представена от ТАСС.

Службата твърди, че украинското военно разузнаване е възнамерявало да извърши серия от убийства против лидери на окупационния режим.

" ФСБ на Руската федерация спря активността на разузнавателна мрежа на Главното разследващо ръководство (ГРУ) на Министерството на защитата на Украйна, която планираше да извърши серия от диверсии и терористични актове на територията на Република Крим ", разгласи ФСБ.

Според ФСБ цели на посягане са били водачът на Крим Сергей Аксьонов, ръководителят на кримския парламент Владимир Константинов и кметът на Ялта Янина Павленко. 

" Установено е, че директният уредник на терористичните офанзиви и координаторът на подготовката на убийствата на високопоставени чиновници е в близка връзка с началника на ГРУ Кирило Буданов. Това е офицерът от дейния запас на военното разузнаване Роман Машовец, който от 2020 година е заместник-ръководител на канцеларията на президента на Украйна Володимир Зеленски ", заяви ФСБ.

Впоследствие са изброени имената на арестуваните, измежду които е вписан роденият през 1979 година жител на България и Украйна Д. Петранов. 

" В рамките на формираните наказателни каузи обвинените дават признания за съдействие с военното разузнаване на Украйна за подготовка и осъществяване на терористични актове в Русия ".

Общо петима градани на Русия и Украйна, вербувани от Машовец, трябвало да извървашват терористичните актове. От българина се очаквало да обезпечи доставката на нужните за това средства, упорства ФСБ.

" При обиските у арестуваните са открити пет подготвени за приложимост самоделни взривни устройства, направени по тип кумулативен и съсредоточен заряд, пластични взривни субстанции, създадени във Англия с общо тегло към 6 кг, военни електродетонатори, радиоуправляеми актуатори за задействане на взривни устройства, тракери за наблюдаване, както и информационно средство за секретна връзка с ръководители от ГРУ ", показва службата.

ФСБ твърди, че експлозивите, конфискувани от арестуваните, наподобяват взривни устройства, употребявани при осъществяването на измама на железопътни линии на Крим на 23 февруари 2023 година

Прекъснат е и каналът за доставка на английски експлозиви и съставни елементи за взривни устройства от България през Турция и Грузия за Русия, предава ТАСС.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР