Задължително носене на маски в училище трябва да има, но

...
Задължително носене на маски в училище трябва да има, но
Коментари Харесай

Колко часа да носят маски децата в училище?

Задължително носене на маски в учебно заведение би трябвало да има, само че то не би трябвало да продължава през целия ден. Около това мнение се сплотиха медицински експерти, които участваха в обичайна национална среща под мотото „ От зърното до здравето ".

Въпреки това обаче, носенето на маска дълготрайно време крие и своите опасности. „ Учениците са заети в учебно заведение към 8 и повече часове. Носенето на една и съща маска за целия този интервал, съгласно мен в действителност крие рискове от възпаление с други инфекции и при вероятно полепване на COVID-19 - губене на протективната функционалност на маската ”, разяснява пред Нова телевизия алергологът доктор Тихомир Мустаков.

Именно по тази причина съгласно него и други експерти би трябвало да се обърне внимание на интервала, през който да се носят маските. „ Трябва да бъде регламентирано какъв брой време да бъде носена маската, тъй като след към 2 до 4 часа тя стартира да става по-скоро разплодник на инфекции, в сравнение с предпазващ филтър ”, споделя още Мустаков.

Не по-малко значими обаче са и другите ограничения за сигурност. „ Нека по-често да се сменят облеклата, да се изпират. Да се дезинфекцират освен ръцете и маската, за която стана въпрос, само че и облеклата ”, показва вирусологът доктор Радка Аргирова.

С началото на образователната година се появиха и нови случаи на инфектирани с ковид, само че съгласно експерти повода не е връщането на учениците в класните стаи.

„ Аз мисля, че е от предишен интервал, тъй като до колкото имам сведения - това беше безусловно в първите дни на образователната година. Мисля, че в идващите дни ще има още повече открити възпитаници с положителен тест ”, счита Аргирова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР