Зачестяват смъртните случаи – резултат от домашно насилие. За това

...
Зачестяват смъртните случаи – резултат от домашно насилие. За това
Коментари Харесай

Зловещи разкази на българки, пребивани у дома: Уриниране върху жертвата и макет на гроб като заплаха

Зачестяват смъртните случаи – резултат от домашно принуждение. За това сигнализират от Сдружение „ Алианс за отбрана от принуждение учредено на пола” и упорстват за незабавни законодателни ограничения, с които да се подсигурява отбраната на потърпевшите.

Средно сред 6 и 8 са смъртните случаи годишно при домашно принуждение в градовете, в които сдружението работи, а във Варна през предходната 2016 година тези смъртни случаи са девет. Изнудване, гонене, похищение и систематичен душевен тормоз на жертвите са измежду новите трендове при домашното принуждение, регистрират още от сдружението.

 домашно принуждение ThinkStock/Getty Images
Представителите му упорстват до 15 октомври държавното управление да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка против насилието над дами и домашното принуждение. Документът е подписан от България, само че не е утвърден и не се ползва.
Убийствата на Елена Василева, която на 18 август бе разстреляна обществено с четири патрона от брачна половинка си в София и на Виола Николова, която през юли това лято бе убита брутално от приятеля си, са можели да бъдат избегнати, съобщи юрист Даниела Горбунова. " Ако полицията и прокуратурата бяха реагирали, в случай че бяха задържали и бяха повдигнали обвиняване против причинителите, че не са спазвали ограничаващите заповеди, тези дами щяха да бъдат живи ", уточни тя.

Че институциите неглижират домашното принуждение твърди и 35-годишната Клавдия Дали. По думите й, макар че към този момент е разведена и са издадени две ограничаващи заповеди, които целят да защитят нея и двете й деца, някогашният й брачен партньор продължава да ги тормози безнаказано.

" Последният случай е от 5 юли. Извиках полиция. Дойдоха и видяха, че нарушава заповедта, че пребива индивидът, който се пробва да ме защищити, беше в нетрезво положение и с кола... При всички нарушавания полицията го пусна да си тръгне безнаказано. Другият проблем е прокуратурата. При всичките ми тъжби те се поддават на операциите на насилника. Третият проблем е в съда. Няма по какъв начин в едно семейство да има домашно принуждение и децата да не са жертви. Обикновено съдът се произнася, че става дума за спор сред майката и бащата. Това безучастие на институциите дава на някогашния ми брачен партньор възприятие на безотговорност, само че и свободата на продължи да ни тормози. И той го прави ", описа тя.

Всяка четвърта жена в България е жертва на принуждение. Растат и случаите на душевен тормоз, който се подценява, само че може да бъде доста рисков, съобщи Анна Николова, зам.- ръководител на Алианса за отбрана от принуждение и уточни съответни случаи.

 домашно принуждение
" Например разработване на макет на гроб и слагане пред входната врата на жертвата, оскърбление и злепоставяне във виртуалното пространство, в това число подкастряне и уриниране върху жертвата, отнемане от сън и храна ", изброи Николова.
От сдружението упорстват незабавно да бъде утвърдена Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита на и отбрана от домашно принуждение, известна като Истанбулската спогодба, както и да бъдат признати промени в Наказателния кодекс, с които домашното принуждение да се криминализира.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР