Забраните за пътуване са част от отговора на пандемията -

...
Забраните за пътуване са част от отговора на пандемията -
Коментари Харесай

COVID ограниченията за пътуване: Повече вредни, отколкото полезни?

Забраните за пътешестване са част от отговора на пандемията - изключително с появяването на нови разновидности като Омикрон. СЗО разкритикува тази процедура, само че това не попречи на страните да продължат да я ползват.

Новината, че Южна Африка е идентифицирала и съобщила за нов " обезпокоителен вид ", беше посрещната с бърза реакция. Голяма част от света наложи ограничавания за пътуващите от Южна Африка и няколко нейни прилежащи страни.

Правилата не престават да работят, макар че бързо стана ясно, че разновидността Омикрон към този момент се среща и на други места. Германия и други европейски страни оповестиха за първите случаи единствено няколко дни след известието от Южна Африка. Действителният брой на случаите евентуално е по-висок, изключително в Германия, като се има поради относително ниският брой проби в страната.

" Правим всичко допустимо, с цел да сведем до най-малко навлизането на разновидността ", съобщи в изказване за Себастиан Гюлде, представител на федералното министерство на опазването на здравето на Германия.
The Guardian: Европа се върна в тъмните времена на COVID-19
Европа се връща към „ тъмните времена “ на Covid-19, обобщава английският вестник The Guardian, представен от организация " Фокус ". К...

Реакцията на Германия е част от апела на Европейската комисия към страните - членки на Европейски Съюз, да вкарат " спешна спирачка ", с цел да " спечелим време, до момента в който добием по-добра визия за разновидността " Омикрон ", съобщи пред „ Дойче Веле ” Лаура Берар, представител на Европейската комисия.

Ефективни ли са възбраните за пътешестване?

Все още не е ясно до каква степен ефикасни са рестриктивните мерки за пътешестване, а и проучванията по тематиката са малко. Докато COVID-19 към момента значително беше стеснен в Китай, по отношение на разпространяването на други заболявания, като SARS, Ebola и MERS, допуска, че " възбраната за пътешестване може да забави идването на инфекциозно заболяване в дадена страна с дни или седмици. Въпреки това има доста малко доказателства, които да сочат, че възбраната за пътешестване отстрани риска от прекосяване на заболяването през границите в дълготраен проект ", съобщи Никол Ерет, създател на изследването от Вашингтонския университет.

По-скорошно и по-глобално изследване, оповестено в списание Communications Physics, откри, че повече от 63 % от рестриктивните мерки за пътешестване са неефективни, основно тъй като са били некоординирани или " не са били въведени в оптимално време и на оптимални места ".

Докато плюсовете на възбраните за пътешестване може би към момента са неразбираеми, то минусите стават все по-ясни.
Словакия забрани на неимунизираните против COVID-19 да влизат в нехранителните магазини
Словакия, която предходната седмица зае първо място в света по брой на новите случаи на инфектираните с ковид на глава от популацията,...

" Неефективните ограничавания за пътешестване сътвориха доста и излишно намаляване на интернационалния пътникопоток, което в последна сметка нанесе щета на международната стопанска система и обществената непоклатимост ", заключава.

По данни на Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване през 2020 година международният туризъм е изгубил близо 2,4 трилиона $ (2,13 трилиона евро). Подобна сума може да бъде изтрита от сметките и за 2021 година, като страните с по-ниски приходи ще се оправят още по-зле.

Отчасти това е повода Световната здравна организация (СЗО) постоянно да предизвестява против огромни ограничавания на пътуванията, които могат да се преглеждат като " наказване " за страните, които са спазвали световните здравни протоколи, като са съобщавали за нови разновидности на ковид.

" Ограниченията на пътуванията могат да играят роля при леко понижаване на разпространяването на COVID-19, само че съставляват тежко задължение за живота и поминъка на хората. Ако бъдат въведени ограничавания, те не би трябвало да бъдат излишно инвазивни или натрапчиви и би трябвало да бъдат научно обосновани ", се споделя в.

" Въвеждането на забрани за пътешестване, които са ориентирани против Африка, нападат световната взаимност. COVID-19 непрекъснато се възползва от нашите разделения ", се споделя в изказването на Матшидисо Моети, районен шеф на СЗО за Африка.
СЗО: Държавите да съблюдават човешките права при въвеждането на локдаун
Държавите сами дефинират ограниченията за реакция против пандемията от ковид, само че би трябвало да регистрира въздействието им върху правата на чове...

Правителството на ЮАР, което назова рестриктивните мерки " прибързана " реакция, в събота прикани страните да премислят възбраните си. " Нови разновидности бяха открити и в други страни. Заслужава да се означи, че реакцията към тези страни е друга от тази към Южна Африка ", се споделя в изказването.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш се съгласи с това при започване на тази седмица: " Африканският народ не може да бъде упрекван за аморално ниското равнище на имунизации в Африка - и не би трябвало да бъде наказван за това, че е разпознал и споделил със света значима научна и здравна информация ".

Междувременно бранителите на справедливото систематизиране на имунизациите подлагат на критика богатите страни, че не извършват обещанията си да доставят по-бедните с нужните им дози. Това може да се отрази отрицателно, тъй като неимунизираното население дава опция на вируса да циркулира и да мутира рисково.

---------------------------------------------------------------------

Уилям Глюкрофт, Рина Голденберг, „ Дойче Веле ”

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР