Забраните винаги са били най-пълноводният поток в извора на народното

...
Забраните винаги са били най-пълноводният поток в извора на народното
Коментари Харесай

Сметки без кръчмар за ресторантите

Забраните постоянно са били най-пълноводният поток в извора на националното творчество. Откакто пандемията стартира, вицовете внезапно избуяха. Особено кръчмарските.
Докато предходната есен вървяха по-бодряшките като: " Втори ден не излизам от кръчмата. Страх ме е, че ще ги затворят ", през днешния ден, съвсем 3 месеца след възбраната, на мода са по-носталгичните, един от които е: " Двама съпрузи вечерят у дома и си спомнят по какъв начин в положителното остаряло време ходели постоянно на механа. Синът им попитал. Тате, какво е механа. Защо плачеш? "
Докато обществените мрежи са цялостни с черния комизъм, празните джобове на ресторантьорите отприщват надалеч не безобидно общественото напрежение.
" Искаме на 1 февруари да отворят заведения за хранене, кафета и сладкарници. Ако това не се случи, обсъждаме " италианския модел ", съобщи ръководителят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов след следващата среща на притежателите на заведения в
Министерство на здравеопазването във вторник. Кръчмарите бяха извикани, с цел да им оповестят, че шансът за отваряне на заведенията от 31 януари клони към нулата.
Новата властова оферта е 18 февруари за заведенията за хранене и 1 март - за нощните заведения.
Това обаче още веднъж е под изискване.   
Браншът скочи като жилнат измежду срещата и изпълни медиите с апели към непокорство и отваряне от 1 февруари, макар възбраната. Така притежателите на българските заведения ще повторят протестните дейности на стотици техни сътрудници в Италия и Австрия - на 15 януари те необятно разтвориха порти в символ на митинг против противоепидемичните ограничения, които съгласно тях убиват бизнеса им и лимитират правата и свободите на хората.
В сряда сутринта малките екрани осъмнаха с медицински специалисти, които оповестиха, че лабораторните проучвания демонстрират недвусмислено, че новият английски вариант на вируса към този момент е у нас и заразява наред, а след тях видни учени демонстрираха математически модел на мощно увеличени случаи на болест през идващия месец.
След края на утринната им акция се появи още веднъж Алибегов, с цел да изстреля напрежението до висините, като съобщи. " Да си приказват. Ние отваряме. Какво ще създадат, ще ни гръмнат ли? "

Да прокопаеш тунел до ресторанта

Алибегов обаче надалеч не е представител на целия отрасъл. Защото властта съумя да изправи ресторантьори против хотелиери още от декември, когато позволи на вторите да отварят заведенията си с вечерен час 22.00 часа. Открехната малка врата даде опция на хотелиери да понапълнят заведенията си, събирайки клиентите от кръчмите на околните улици. В резултат на това пламнаха съседски войни, започнаха удари под кръста, а огромна част от доносите към полицията за противозаконни банкети и купони се оказаха написани не от съзнателни жители, а от огладнели съперници. Въпреки десетките акции против извършители, обществена загадка е, че огромна част от известните заведения за хранене в хотелите са цялостни изключително през уикендите, а за положителното въодушевление на тържествата се грижат безработни от локдауна фолкзвезди. Фалът с вечеринката, на която бе изловен да пее Милко Калайджиев, въобще не отхвърли притежателите на заведения, направи ги много по-изобретателни в спешните обстановки на правилото: " Сиромах човек, жив демон ". А вицът, че най-новата социална поръчка на властта щяла да бъде за прокопаване на тунели до заведенията за хранене, е следващото доказателство, че надлъгването им с полицията няма да завърши. Техните претенции в този момент са ориентирани основно към смяната на вечерния част на 23.30 часа, а на мушката им е здравният министър. Изказването му, че " след 22.00 ч. болестта по-бързо се популяризира ", е мотив за стотици иронични мнения, закачки и мемета. Като това, дето вирусът спи, само че си е навил будилника за 10 вечерта.
 
Февруари - кошмарът на кръчмаря

Собствениците на кръчмите по улиците обаче са на прага на търпението си, което отприщва както злоба, по този начин и обезсърчение.  Недоумяват за какво са отворили заведенията за хранене в хотелите, където се събират доста хора от разнообразни места на България, а кварталните заведения, в които клиентите са съседи и си вървят на посетители по домовете, стоят заключени. Разделението тече и по линията - курортите са цялостни, градските заведения за хранене банкрутират. Техните притежатели към този момент извадиха страшната прогноза, че 30 % от сътрудниците им изобщо няма да отворят даже при отпадане на частичния локдаун. Припомнят, че февруари е най-тежкия месец и няма да имат финансов потенциал да платят наеми, осигуровки и Данък добавена стойност. Парите от първичното зареждане пък надали щели да си ги върнат месеци наред, тъй като клиентелата е под въпрос.
Проблемът с помощите продължава да пораства. Браншът твърди, че част от чиновниците още нищо не са получили, а други - за 45 дни са взели 24 лв.. Тези дни стана ясно, че има съществено закъснение в администрацията при култивиране на документите за помощи. От 6000 молби по мярката " Запази ме " са прегледани едвам 1500. Ресторантьорите се оплакват, че служителите отказвали даже да им дадат информация по кое време ще преглеждат останалите 4500. В същото време министър председателят Бойко Борисов заяви, че от над 30 000 регистрирани заведения, едвам 6300 са поискали помощ. " Защо - отговорете си сами ", сподели Борисов. Защо ли? Защото очевидно останалите работят в сивия бранш и не могат да показват нужните документи, с цел да получат помощи.

Ситият на гладния не има вяра

Кръчмарите се оплакват, че не виждат състрадание от останалите хора в обществото. " Който работи, изобщо не го интересува този отрасъл. Те са си взели заплатите ", споделят пловдивски ресторантьори. И са прави, тъй като претенциите към властта към този момент проглушиха ушите на доста хора още от началото на пандемията. След първия локдаун министър председателят първо с тях се срещна. Светкавично Народното събрание им смъкна ДДС-то на 9 %. Преглътнахме по-солените цени за онлайн поръчките. Както и галактическите надценки за свине и пуйки.
Но в случай че спазят ултиматума и на 1 февруари преждевременно отворят порти, да не чакат тълпа от клиенти. Не тъй като на хората не им се върви на механа или толкоз харесват ограниченията на властта. А тъй като тонът за митингите задават кръчмари и чалгари.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР