Забраните, насочени срещу скриването на лицето, се отнасят главно до

...
Забраните, насочени срещу скриването на лицето, се отнасят главно до
Коментари Харесай

Вижте къде в Европа забулването е забранено

Забраните, ориентирани против скриването на лицето, се отнасят основно до облекла, зад които лицето на процедура не се вижда. Но важат също по този начин за маски и шлемове. По създание обаче те се прицелват в религиозно стимулирани дрехи като никаба и бурката. Ето за какво тази възбрана е известна още като „ възбрана на бурката ".
Бурката е дреха, покриваща цялото тяло, като очите нормално са скрити зад нещо като решетка. Никабът е покривало за глава, което не закрива очите. Ето кои типове забулване са неразрешени в обособени европейски страни:

Франция беше първа
Франция вкара възбрана за носене на никаб и бурка на обществени места още през 2011 година. За да се избегнат обвинявания в дискриминация, законовият текст не се отнася категорично до религиозното забулване, а е дефиниран по-общо: „ В общественото пространство никой няма право да носи облекло, предопределено да скрива лицето ". Освен това още от 2004 година в учебните заведения е неразрешено носенето на каквото и да било религиозно облекло, т.е. - и на забрадки. Забраната на бурката и никаба във Франция визира единствено към 2 000 дами - от близо 5-те милиона мюсюлмани, живеещи в страната.

В Белгия: санкции за носене на бурка и никаб
Малко след Франция, през 2011 година аналогична възбрана вкара и Белгия. За нарушителите са планувани санкции и даже до 7-дневно отнемане от независимост. И в Белгия тази възбрана визира относително малко дами. Според оценките, от близо 1 милион мюсюлмани в страната бурка или никаб носят едвам към 300 дами.

В Холандия възбраната е лимитирана
Холандският парламент забрани забулването през 2016 година. Забраната на бурките и никабите важи обаче единствено за държавните здания, публичния превоз, учебните заведения и лечебните заведения. За нарушителите е планувана санкция до 400 евро. Но и в тази страна дамите, носещи бурка или никаб, са напълно малко - държавното управление прави оценка броя им на към 100.

В България: с някои изключения
България също вкара такава възбрана през 2016 година. Глобите, планувани в българския закон, са много солени - до 750 евро. Законът позволява обаче и изключения - да вземем за пример при упражняването на избрана специалност или в молитвените домове.

Специален закон и в Австрия
През 2017 година Австрия също одобри закон против забулването на лицето. Според този закон, на публични места всяко човешко лице би трябвало да се вижда от брадичката до началото на косите. Нарушителите са глобявани с парични суми до 150 евро.

Скоро и в Дания
На 31 май тази година и датският парламент одобри закон, забраняващ забулването на публични места. Законът влиза в действие през август и планува санкции до 135 евро. При наново нарушаване санкцията може да се усили десетократно.

Дискусиите в други европейски страни
Въвеждането на възбрана за забулване на лицето се разисква в редица европейски страни - да вземем за пример в Германия, Швейцария, Естония, Литва, Латвия и Норвегия. В Испания бяха въведени местни забрани за част от Каталуния, само че съдилищата ги анулираха. В Италия подобен спор не съществува, защото още през 1970-те години беше въведена възбрана за носенето на всевъзможни облекла, които пречат на идентифицирането.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР