Забраната за провеждане на публични прояви в културния сектор наложена

...
Забраната за провеждане на публични прояви в културния сектор наложена
Коментари Харесай

Творците с петиция: Искат план за възстановяване на културния сектор

Забраната за осъществяване на обществени прояви в културния бранш наложена с изключителното състояние в страната сложи под въпрос съществуванието на всички актьори работещи на свободна процедура.

Арт гилдията е изправена пред банкрут и на процедура е пред клинична гибел.
Банов: 8 месеца подсигуряваме заплати и осигуровки в областта на културата За артистите на свободна процедура мярката е друга - те ще получават минимална заплата и осигуровки за три месеца
Хората на изкуството, наранени от рецесията с ковид да получават по една минимална работна заплата, дружно с осигуровките или безлихвени заеми от 1500 лева месечно. Тези две ограничения оповестиха при започване на месец април министърът на културата Боил Банов и общественият министър Деница Сачева.

" Общо 2200 са свободните актьори най-общо казано в страната. Така по данни на Национална агенция за приходите оттова вършим цифрата към 1000-1200 индивида, които ще се възползват от тази мярка “, уточни тогава министърът на културата.

Снимка: btvnovinite.bg

По тази мярка от края на април артистите могат да аплайват онлайн или по пощата, като приложат нужните документи и отговорят на съответните условия за разпределяне на финансова помощ.

За останалите, съгласно министър Банов, важи правилото за 1500 лева безлихвен заем.

Снимка: btvnovinite.bg

По калкулации на общественото министерство подпомагането на артистите ще коства към 2,7 млн. лв..

" Очакваме към 1200 души да бъдат подкрепени. Неслучайно сме се спрели на работна заплата. Това не е обществена помощ, това е поддръжка за хората, които сега не могат да работят по справедливи аргументи ", изясни министърът на труда и обществената политика Деница Сачева.

Според музиканта и публицист Венци Мицов и журналиста и текстописец Даниела Кузманова критериите, съгласно които артистите могат да аплайват за двата типа помощ не са използвани.

Снимка: btvnovinite.bg

„ При приблизително заплащане от 1080 лева до 1300 лева да залагаш аршин до 1000 лева на месец приход за последната година, значи, че искаш по-малко хора да се класират за тази мярка “, счита Венци Мицов.

Той споделя още, че доста от хората, които не могат да се класират за трите минимални заплати, отиват на разновидността с изтегляне на заем, а се оказва, че нито една банка не знае, че има такива заеми.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Даниела Кузманова тези хора работят на парче - от концерт на концерт, от клуб, на клуб.

„ Какво вършат поети, писатели, преводачи… Те не могат да отговорят на критериите на тези две министерства, да не приказваме, че нашето е управлявано от един слаб и беззащитен човек, който няма нужния престиж в държавно управление да изисква това, което за целия бранш просвета това държавно управление дължи… “, отбелязва тя.
Помощ за артистите: 1200 души ще получат минимална заплата за 3 месеца Хората на изкуството ще получават опция и за безлихвения заем от 1500 лв.
Затова те основават петиция, която сплотява настояванията на създателите на свободна процедура. Тя ще е отворена до 24 май, след което ще бъде изпратена до държавното управление. До момента е подписана от 1700 души.

Сред настояванията им са преди всичко да има указател на броя на артистите на свободна процедура.

Според Диниела Кузманова и Венци Мицов браншът е обезпокоен, че обстановката, в която се намират сега ще продължи до края на годината.

Настояват и за явен проект за възобновяване на културния бранш след рецесията.

Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 1 955 34 90 444 Света 4 101 975 3 687 280 451 1 441 873 Заразени* Нови Починали България 1 955 34 90 Света 4 101 975 3 687 280 451
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР