Забележително викингско-саксонско сребърно и златно съкровище, открито от аматьор археолог

...
Забележително викингско-саксонско сребърно и златно съкровище, открито от аматьор археолог
Коментари Харесай

Показаха за първи път огромно викингско съкровище

Забележително викингско-саксонско сребърно и златно богатство, намерено от дилетант археолог през октомври, е показано за първи път в Британския музей. Съкровището най-вероятно е заровено през IX век – време на войни и безредици в южна Англия.

Уатлингтънското богатство, както е известно, се състои от над 200 предмета, в това число нарязано злато, сребърни пръстени, кюлчета и монети. Монетите са 180 на брой и са на обща стойност съвсем 1 млн. щатски $.

 Сребърна монета, на която се вижда крал Алфред Велики. Wikimedia Commons Сребърна монета, на която се вижда крал Алфред Велики. Wikimedia Commons

Пенсионираният рекламен управител Джеймс Матър (James Mather) е разкрил голямото богатство с железен детектор във плантация до Уатлингтън. Печалбата от съкровището ще бъде поделена сред него и притежателя на земята.

Който и да е бил истинският притежател на благосъстоянията, най-вероятно ги е заровил в края на 70-те години на IX век, когато англосаксонците почнали да натискат викингите на север от Темза. Англосаксонците почнали да взимат сериозен превес и през 878 година спечелили решаваща борба в Едингтън. Експертите считат, че отстъпващите викинги за заровили съкровището по пътя си към северната част на Англия.

 Статуя на Алфред Велики в Уинчестър. Odejea/Wikimedia Commons Статуя на Алфред Велики в Уинчестър. Odejea/Wikimedia Commons

На едната страна на монетите се вижда императорска глава, а от другата – крал Алфред и Цеоулф II, седнали един до различен. Двамата крале се съюзили против викингите, макар че преди този момент са били люти врагове.

Уредникът на Британския музей Гарет Уилямс (Gareth Williams) оповестява пред BBC: „ Това не е просто следващото лъскаво богатство. То ни дава по-задълбочен взор върху политическата картина от този интервал, която съзнателно е била изкривена от спечелилия. “

 Част от римските монети, открити в Съмърсет. British Museum Част от римските монети, открити в Съмърсет. The British Museum

Съкровището ще бъде закупено взаимно от Ашмолеанския музей в Оксфорд и Британския музей в Лондон. Засега е изложено дружно с 52 000 римски монети, открити през 2010 в Съмърсет. Дотук, за 2015 година са открити 113 784 антични антики единствено на територията на Англия.

Ancient Origins

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР