Забавяне в изграждането на газотранспортната инфраструктура в Централна и Източна

...
Забавяне в изграждането на газотранспортната инфраструктура в Централна и Източна
Коментари Харесай

Изглежда Турски поток ще стигне по-бавно до Европа, отколкото се иска на мнозина

Забавяне в построяването на газотранспортната инфраструктура в Централна и Източна Европа ще принуди " Газпром " да чака най-малко година след приключването на строителството на газопровода " Турски поток " , с цел да може да осъществя втория стадий от плана за доставката на газ в Европа, написа БГНЕС.
Газопроводите, съединяващи " Турски поток " с Югоизточна Европа, ще бъдат подготвени не по-рано от януари 2021 година, оповестиха за Interfax Natural Gas Daily източници, близки до плана. Забавянето на стартирането в употреба на тези мощности значи, че Украйна ще продължи да бъде употребена като директна страна и след 2019 година. Двете прави на морския газопровод " Турски поток " би трябвало да проработят в края на 2019 година.
Българският газотранспортен оператор " Булгартрансгаз " работи над 474-километровия сектор от Турция до Сърбия. В Сърбия дъщерната компания на „ Газпром " Газтранс " е заета с продължението на маршрута до Унгария /за FEED към този момент е нает подизпълнител Saipem, който трябваше да постави тръбите в Черно море за " Южен поток " / под името New Transmission Gas Pipeline (NTGP).
Източник, непосредствен до NTGP, заяви пред Интерфакс, че и сръбският, и българският сектор ще бъдат подготвени не по-рано от края на 2020 година и надлежно могат да проработят през януари 2021 година. Междувременно през март тази година " Газтранс " заяви, че възнамерява да пусне своя газопровод през октомври 2019 година.
Втората тръба на " Турски поток " е предопределена за Европа. Тя е с потенциал 15,75 милиарда куб. м. годишно. От тях 3,5 милиарда куб. м. са за България, 2,5 милиарда куб. м. – за Сърбия, 6 милиарда куб. м. - за Унгария. Оставащите 3,75 милиарда куб. м. могат да се изнасят за Словакия и Австрия – до хъба в Баумгартен. Унгарската FGSZ и словашката Eustream работят над разширението на потенциала на интерконектора сред двете страни. Неговата съществена задача е да обезпечи потоците от газ по маршрута България-Румъния-Унгария-Словакия-Австрия за доставки са " синьо гориво " от черноморския шелф на Румъния, само че може да бъде употребен и от други интересуващи се играчи, оповестиха пред Интерфакс от Eustream.
FGSZ и словенската Plinovodi наскоро организираха неангажиращ пазарен тест на новия интерконектор сред Унгария и Италия. На границата на Унгария и Словения беше деклариран потенциал от 2,5 милиарда куб. м., а по маршрута до Италия – 2 милиарда куб. м., което приказва, че някакви количества от " Турски поток " могат да се насочат и в тази посока.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР