Забавените доставки, особено когато са подаръци за празници на близки

...
Забавените доставки, особено когато са подаръци за празници на близки
Коментари Харесай

КЗП: При забавяне на онлайн поръчки, отговорността е на куриера

Забавените доставки, изключително когато са дарове за празници на близки хора, тъй като това са закрепени дати, са най-честите проблеми за потребителите към коледните празници. Това разяснява в Сутрешния блок на Българска национална телевизия " Денят стартира " ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов.

Когато приказваме за онлайн извършване на покупки, не можем да подминем и правото на потребителите за връщане при отвод от артикули, които са закупили, само че не са харесали, безапелационен е Маргаритов.

Той изясни, че е доста значимо настояването за връщане на избран артикул да стане в писмена форма като имейл, а освен да се приказва по телефона с търговеца.

Когато се базира единствено на диалог, търговецът постоянно може да се оправдае, че срокът за връщане е изминал и потребителят няма по какъв начин да потвърди, че не е прав, акцентира специалистът.

14-дневният период за право на връщане стартира да тече от приемането на стоката от потребителя, добави Маргаритов.

Когато има закъснение, отговорността е на куриера, изясни той.

Маргаритов сподели още, че Комисията за отбрана на потребителите счита да инициира законови промени през новата година, защото са получени многочислени тъжби от консуматори по отношение на дефектни артикули. Той даде образец със следния проблем - при закупуване на телекомуникационно устройство с недостатък, месеци наред то седи при търговеца с опити за безуспешни поправки, а потребителят се помирява с това, че е затворил избрана сума пари за артикул, който не може да употребява.

Маргаритов е безапелационен, че тази процедура би трябвало да се прекрати и по тази причина се готвят законовите промени, без обаче да опонират на европейското законодателство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР