За завишени нива на опасна съставка в рибата, продавана за

...
За завишени нива на опасна съставка в рибата, продавана за
Коментари Харесай

Активни потребители: Хистаминът в рибата може да доведе до натравяне


За повишени равнища на рискова съставна част в рибата, продавана за Никулден, предизвестяват от асоциация " Активни консуматори ". В 23% от изследваните риби е открит висок % хистамин, който може да аргументи алергични реакции.

" Проблемът с наднорменото наличие на хистамин е, че това може да докара до натравяне ", разясни Богомил Николов от " Активни консуматори " пред Bulgaria ON AIR. 

В Европейски Съюз годишно постъпват по към 30 случая за повишено наличие на хистамин, само че нито един от тях не идва от България. 

Най-често хистамин се открива в риба-тон, скумрия, херинга, чернокоп и паламуд. 

" В България нищо не се ревизира. В България действаш по вътрешен глас. Ние нямаме правилник, ние нямаме надзор ", оплака се консуматор. 

От Българската организация по сигурност на храните обясниха, че нормите на хистамин в рибните тъкани е до 100 мг/кг, а при повишени равнища се бракува цялата партида от комерсиалните обекти. 

В момента тече засилена с инспекция във връзка с предлаганите артикули на пазара. Изследванията се правят в лабораторията, която е една от профилираните структури на БАБХ.

Приет посредством храната, хистаминът провокира доста бърза реакция, която се демонстрира нормално 15 до 60 минути след приема. Симптомите включват чувство на железен усет, зачервяване, изпотяване на лицето и дискомфорт. 

" Това, което бих предложила, е пациентите да запазят успокоение. Ако признаците са по-тежки и не могат да преминат, дано да потърсят незабавна помощ ", поучава алергологът доцент Анна Валериева.

Хората имат друга сензитивност към хистамин и по тази причина постоянно някои риби водят до реакция при едни, само че не засягат други.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР