За шеста поредна година 17 стиха от Светото писание ще

...
За шеста поредна година 17 стиха от Светото писание ще
Коментари Харесай

Изявени бургаски общественици в публично четене на 17 стиха от Библията

За шеста поредна година 17 стиха от Светото писание ще прозвучат в обществен прочит от 17 изявени бургаски водачи в разнообразни браншове на културния и публичен живот. Това ще се случи довечера от 18.00 часа на открита сцена „ Охлюва “ в Морската градина. Събитието, в чест на празника 24 май и на делото на светите братя Кирил и Методий се провежда по самодейност на свещеник Живко Тончев и Нели Тончева от християнска черква „ Благовестие “ и във времето съумява да събере представители на културния, състезателен, политически, публичен живот и университетските среди. Водещ на събитието ще бъде основният редактор на Дарик радио за Югоизточна България - Дияна Бедросян.



Четци тази година ще са кметът на Бургас – Димитър Николов, ръководителят на Общински съвет – Бургас – адв. Михаил Хаджиянев, началникът на Регионалното ръководство на образованието към Министерството на образованието и науката – Петя Петрова. В програмата като четци са включени и трима ректори на най-предпочитаните висши учебни заведения в града - проф. доктор Христо Бозов дм – ректор университет „ Проф. доктор Асен Златаров “ и шеф на Комплексен Онкологичен Център, проф. Светозар Бенчев – ректор на филиала на Националната художествена академия в Бургас, проф. доктор Милен Балтов ректор на Бургаски свободен университет и водещ на авторската графа „ Икономистът приказва “ по Дарик. Проф. Румен Стаматов - началник катедра " Психология и педагогика " към Пловдивския университет, редактор на научното сп. „ Развитие на детето “ и създател на голям брой научни изявления, някогашният регионален шеф, адв. Вълчо Чолаков, бургаският омбудсман и правист Тодор Стамболиев, нотариус Надежда Маркова, както и издателят и гл. редактор Катя Касабова ще четат определени древен стихове.

В прочита ще се включат и изявени медици като неврохирургът доктор Светослав Тодоров –зам. дир. УМБАЛ Бургас и доктор Диян Господинов – кардиолог, завеждащ натоварен бранш в бургаска болница и ръководител на съдружие „ Младите лекари “. Няма да бъдат пропуснати и най-изявените ни спортисти в лицето на златното момиче, международен и олимпийски първенец по художествена гимнастика - Стефани Кирякова, след която на сцената ще застанат на край свещеник Стефан Димитров – ръководител на Български Божии църкви и свещеник Илчо Ефтимов от Евангелска петдесятна черква.

„ В житието наКонстантин Кирил Философ, написано от неговия ученикКлимент, в детайли е разказано, че съществена мотивация е била не просто да се сътвори писменост като йероглифи, съответстващи на звуците, употребени от народа. Това е била единствено стъпка към по-грандиозен и важен труд - да се сътвори литературен български език, в който да са интегрирани нереални понятия като богословие, философия, литературата на гръцко-римския свят. Този е бил инструментариума, посредством който да се преведе Библията на понятен за хората език.Зад основаването на писмеността като знаци, стои огромната задача Свещените трудове да доближат до славянските нации.Именно, по тази причина и първият текст, който се превежда на този новооснован литературен език е от Евангелието на деятел Йоан. Всички познават добре думите „ В началото бе Словото “, само че този стих не свършва до там, а продължава: „ И Словото беше у Бога и Словото бе Бог “. Именно от там се разпръсква духовната светлина, през книжовност, словесност, голям преводачески труд на десетки възпитаници на двамата братя и по този начин до нас през днешния ден стига това завещание. Мисля, че имамедълг към Кирил и Методийда съживим, опресним и акцентуваме този важен аспект от делото им “.

С тези думи, съорганизаторът на обичайното за Бургас„ Публично четене на Библията навън “, Нели Тончева,обясни връзката на самодейността с Деня на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност – 24 май.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР