За втори случай на източване на публични средства подобно на

...
За втори случай на източване на публични средства подобно на
Коментари Харесай

БАБХ алармира за втори „Капитан Андреево“

За втори случай на източване на обществени средства сходно на частната лаборатория за фитосанитарен надзор на границата с Турция при Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " сигнализира шефът на Българската организация за сигурност на храните (БАХБ) проф. Христо Даскалов.

Става дума за частна компания, която поддържа електронната система за идентифициране на селскостопанските животни у нас " ВетИс ". От началото на август системата, която другояче е към БАХБ, е блокирана след хакерска атака. Това блокира и голяма част от активността на фермерите.

" Държавата и тук е оставила всичко в ръцете на една частна компания, против една голяма сума всяка година – да поддържа тази система. Сумата е с 6 нули ", уточни пред БНР шефът на БАБХ.

Направените два одита показали доста нередности в поддържането на тази система. Използвана е най-старата налична версия на системата, без да е била обновявана, уточни проф. Дасколов. Той сподели, че са подхванати стъпки за изграждане на нова ВетИс система, почнало е прекачване в облака на държавното управление.

По-рано през днешния ден десет браншови организации в животновъдството изпратиха обща декларация до служебния министър на земеделието, в която настояват за оставка на изпълнителния шеф на Агенцията по храните точно поради неработещата от началото на август система ВетИс.

Фермерите желаят да се форсира и изплащането на дотациите във връзка със загубите от войната в Украйна. 426 милиона лв. е държавната помощ за земеделците за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние от съветската експанзия против Украйна. Фонд " Земеделие " реши, че ще приема заявки за помощта от 1 до 23 септември, а ще заплати парите до 21 октомври. Фермерите упорстват изключителната помощ да бъде изплатена до 2 октомври, тъй като сега се прави подготовка за новата стопанска година и се възнамеряват парите за фуража на животните. Ако парите закъснеят, ще бъдат безсмислени, считат животновъдите.

ВетИС е националната осведомителна система за регистрация, идентификация, следене на придвижванията и надзор на здравния статус на животните. За да тръгне приемът на извънредната помощ по отношение на войната в Украйна на 1 септември, системата би трябвало да е в редовност.

Работата по възобновяване на ВетИС е един от целите на Министерството на земеделието все още, съобщи тези дни служебният министър на земеделието Явор Гечев. Той увери, че това ще стане в границите на броени дни, както и че не са изгубени данни след хакерската офанзива и съвсем всичко към този момент е възобновено.
Според него обаче има надалеч по-добър вид на системата и интензивно се работи по него. Гечев уточни, че има позволени редица неточности във връзка с БАБХ с подръжката на ВетИС.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР