За втори пореден път паднаха камъни от фасадата на средновековната

...
За втори пореден път паднаха камъни от фасадата на средновековната
Коментари Харесай

Проблем на крепоста Баба Вида. Фасадата отново рухна

За втори следващ път паднаха камъни от фасадата на средновековната цитадела " Баба Вида ", видя кореспондент на Българска телеграфна агенция. Това стана девет дни след първото сриване. Падналите камъни са разнообразни по големина  и са в десния ъгъл на същия сектор, удостовери заместник-кметът по устройство на територията и развиване на инфраструктурата на на Община Видин Светослав Скорчев. Мястото е обезопасено. То не попада в маршрута на посетителите на крепостта.

Вчера следобяд, незабавно след случая, е образувана работна група. Тя е огледала сриването и е изготвила протокол за втория случай, който до края на работния ден е изпратен в Министерство на културата (МК), добави Скорчев. В работната група са взели участие длъжностни лица от Община Видин, представители на Регионалния исторически музей - Видин и лицензирания проектант по Закона за паметниците на културата арх. Галя Антова.
-->
В протокола са записани установените повреди, посочи Скорчев, както и аргументите за продължаващото сриване на стената. Според тях главната причина е навлизане на влага в компрометирания сектор на крепостта, посочи още той.

Заместник-кметът добави, че на 5 септември той, арх. Антова и представители на работната група ще проведат среща със заместник-министър Чавдар Георгиев в МК. Те ще упорстват да получат помощ от министерството за незабавно решение на проблемите с крепостта, без значение дали тази помощ ще е финансова или организационна за назначение на експертна група за цялостно проучване на положението на националния монумент.

Заместник-областният шеф Ани Арутюнян се e срещнала на място с казуса, като е изразила своята угриженост към последвалите опустошения по каменната зидария на бойната кула на Баба Вида. Регионалният контрольор към Главна дирекция " Инспекторат за запазване на културното завещание ” Пламен Иванов е направил оглед и от негова страна са направени наставления към Община Видин за незабавни спешни ремонтни действия, като се спазят наредбите на Закона за културното завещание, оповестяват от регионалната администрация във Видин, написа БТА
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР