За втора поредна година финансовото министерство се опитва да наложи

...
За втора поредна година финансовото министерство се опитва да наложи
Коментари Харесай

Фирмите пак ще декларират командировъчните

За втора поредна година финансовото министерство се пробва да наложи на работодателите да заявяват всички добавки, които дават към заплатите на всеки един от чиновниците си, даже и когато са освободени от облагане. Сред тях са и парите, изплатени за пътни, дневни и квартирни при командировки.
Миналата година опитът да се рапортува пред Национална агенция за приходите на кого е даден всеки лев, изплатен за командировка, провокира мощен отпор измежду бизнеса. Работодателите оповестиха, че това е голяма административна тежест, която изсква попълване на огромен брой информации.
Освен това съгласно тях изплатените командировъчни пари не могат да се третират като приход за служащия или служителя. Тогава в Народното събрание това предложение на МФ отпадна, само че в този момент финансовият министър Асен Василев го внася още веднъж.
" В практиката постоянно се установяват случаи на отклоняване от данъчно облагане посредством погашение на част от възнаграждението под формата на " необлагаем приход " - например под формата на командировъчни пари ", показва МФ в претекстовете за смяната в Закона за налозите върху приходите на физическите лица.
Но не са единствено командировъчните - МФ планува съществено разширение на информацията, която компаниите би трябвало да дават пред Национална агенция за приходите за необлагаемите приходи на своите чиновници.
Премахнати са всички настоящи сега изключения за обявление в справката за изплатените приходи. Така да вземем за пример работодателите би трябвало да разказват раздадената гратис храна или порционни пари, които в множеството случаи се поставят при характерен режим на работа, да вземем за пример работа на смени.
На обявление към този момент предстои и раздадено работно облекло и защитни средства, или парите, дадени за закупуване на работно облекло. МО, Министерство на вътрешните работи и организациите от бранш " Сигурност " също ще би трябвало да заявяват храната, снаряжението и спомагателни обезщетения, които раздават на военните, служителите на реда и други чиновници.
От работодателите към този момент се желае да заявяват за всеки един чиновник какви спомагателни осигуровки или застраховки са правели през годината за своя сметка, както и дали са давали помощи за лекуване, за превоз до местоработата или приходи в натура. Всички тези необлагаеми приходи ще би трябвало да се разказват в справките, които компаниите подават в Национална агенция за приходите всяка година до 28 февруари, наред с изплатените облагаеми приходи през миналата година.
Миналата година в последния миг бе въведено условие да се рапортуват раздадените ваучери за храна, което също провокира напрежение. Счетоводителите имаха по-малко от два месеца да съберат и приготвят тази информация за всеки един служащ. От ведомството на Асен Василев изяснява събирането на информация за всички приходи на жителите, в това число и освободените от налог, с желанието да сътвори подоходен указател, който да демонстрира действителното им имотно положение.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР