За втора поредна година анализира хранителните навици на българите, които

...
За втора поредна година анализира хранителните навици на българите, които
Коментари Харесай

Takeaway.com разкрива как се хранят българите през 2023 г.

За втора поредна година проучва питателните привички на българите, които употребяват услугата на компанията за доставка на храна.

Основните резултати:

Българите са почитатели на обичани за доставка храни като чийзбургери и хамбургери, само че също по този начин залагат на обичайна пилешка чорба и таратора; В Takeaway.com потребителите намират и поръчват разнородни типове кухня, само че на водещи позиции са българската, италианската и американската кухня.

Takeaway.com, част от Just Eat Takeaway.com, е едно от водещите приложения за онлайн поръчки на храна в България и в световен мащаб. След като предходната година компанията показа първия си разбор на трендовете в потреблението, който хвърли светлина върху питателните привички на българите, тази година тя е подготвена да покаже какво се е трансформирало в миналите месеци.
Реклама Какво обичат да похапват най-често българите?
Едно е ясно - българинът не може без обичайна българска кухня. За втора поредна година тя се извисява на върха на класацията и има за какво - това е храната, която с изключение на необикновен усет и хранителна стойност носи и огромна доза носталгия към детството.

Интересен факт е, че измежду първите три най-предпочитаните български ястия се подреждат единствено вегетариански: таратор, шопска салата и овчарска салата . Любителите на месото пък са заели идващите места с мусака и пълнени чушки с кайма.

Втората най-предпочитана кухня на българите е италианската . Тук на челни места гордо застават два типа паста - карбонара и болонезе. А пицата? Тя идва тъкмо след тях, а любимците са " Маргарита ", " Капричоза " и " Пеперони ".

Бронзов орден за известност измежду българите получават американските кулинарни творби. Сред тях най-обичани са класическите чийзбургер и пилешки бургер, в композиция с обичаните на всички пържени картофки.
Реклама
Азиатската кухня продължава да набира скорост на родна земя, макар че българите към момента се тормозят да заложат на нейните по-екзотични варианти. Ето за какво на водещите позиции тук са ориз със зеленчуци и пиле, донбури с пиле и пиле биряни.

Японската кухня също стремително набира скорост към първите позиции - тази година е на пето място с нигири сьомга, хосомаки сьомга и пиле терияки.
Вкусна храна без месо? Напълно допустимо!
Стана ясно - българите обичат да поръчват обичайната храна. Това, което е изненадващо, е, че те всеобщо залагат на вегетарианските варианти: от апетитен, ободрителен таратор през лятото до подобаващите за всеки сезон шопска и овчарска салата.

Освен тях желани вегетариански варианти са пица " Маргарита ", вегетариански бургери и гироси, както и картофки с трюфел.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР