За ваксините слушайте експертите, а не политиците. Това призова щефът

...
За ваксините слушайте експертите, а не политиците. Това призова щефът
Коментари Харесай

Шефът на БЛС: За ваксините слушайте експертите, не политиците

За имунизациите слушайте специалистите, а не политиците. Това прикани щефът на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров, който взе участие в брифинг на здравното министерство и национално показаните пациентски  организации.

Ситуацията е сериозна, изправени сме пред голяма опасност и за това е нужно общо деяние. Отправяме апел за взаимоотношение и национална готовност, каза министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров.

Отправяме апел към българския народ да се пазим. Особено в последния стадий на пандемията потвърди, че без медицински сестри и акушерки обстановката е доста трагична, съобщи ръководителят на Българска асоциация на експертите по здравни грижи Милка Василева. Обяснявахме, че би трябвало да се съблюдава обществена отдалеченост и жителите да се ваксинират. За страдание не бяхме разбрани. Вече към 45% от медицинските сестри у нас са ваксинирани, за жалост те са малко. Здравната система би трябвало да оцелее и да продължи да съществува, сподели още Василева.

Д-р Николай Шарков, ръководител на Българския зъболекарски съюз посочи, че моментната картина е тежка. Заяви, че над 40% лекари по дентална медицина са имунизирани. Това е положително, само че не доста положително, тъй като лекарите по дентална медицина работят " на входа на инфекцията ". Единственото, което може да ни избави, е имунизацията, сподели още той.

Това, което може да докара до гибел е COVID-19, загубихме доста светли персони без време с помощта на инфекцията. Това не може да продължава повече, ние би трябвало да докоснем душата на индивида, с цел да можем да убедим всички в правотата на предпазването на здравето, съобщи още Шарков.

Проф. Сербезова, ръководител на Българския фармацевтичен съюз съобщи, че над 90% от приетите в болница пациенти не са имунизирани. Заяви, че страхът се бори със познание, знанието би трябвало да се даде от лекари, експерти, от институциите по наличен и понятен метод. Агенцията по медикаментите също би трябвало да вземе отношение към тази позакъсняла просветителна акция. Само апелът няма да свърши работа, би трябвало да имаме проект, който да включва всички институции да преборим този боязън. Числата са безапелационни, ясни. Напомням, че сега се печели от доста огромна дезинформация, би трябвало да изтръгнем хората от този кръг на дезинформация, добави Сербезова.

Д-р Иван Маджаров,председател на БЛС съобщи, че на фона на 90% от хората, които настояват, че имунизацията оказва помощ и имунизациите са избавили човечеството, се явяват такива, най-вече политици, които да спорят и настояват неща, които носят след себе си единствено страдалчество и гибел. Защото нито едно от тези изказвания не се удостовери през последните 1-2 години, сподели доктор Маджаров. Никой не желае да поврежда своите пациенти, сподели още той. Към момента времето сподели, че тайните теории би трябвало да бъдат оставени встрани и да се съсредоточим към проблемите, които са към нас. Науката пред конспирацията и науката пред това да смяташ, че си актуалния Галилей и да носиш единствено страдалчество, сподели още той.

Видно е, че България се провали с имунизациите. Не е ужасно това, а да не си признаеш, сподели от своя страна доктор Станимир Хасърджиев, ръководител на Националната пациентска организация. Предстои тежка вълна, в която трябват смели дейности, което значи да бъдем ексцентрични в това, което вършим. Не единствено фармацевтите да слагат ваксини, а да се поучим от тези, които имат над 80% имунизация. Включително в Англия, хора с немедицинско обучение слагат ваксини. Тук казусът е с неналичието на посланици какво е най-разумното решение. Посланието ми е доста просто към тези, които се двоумят - нека не схващат по сложния метод, че няма интрига в ковида. Не единствено, че няма интрига, а взима жертви.

Д-р Хасърджиев съобщи, че най-противопоказното е човек да има съпътстващи болести и да заболее. Призова хората да не се двоумят. " За Бога, братя - ваксинирайте се! ", заключи доктор Хасърджиев.

Пламен Таушанов, ръководител на БАЗП даде образец по какъв начин хората не са желали да имунизират децата си от морбили и са се разболели 24 000. Призова за акция, която да изследва какви са настройките. Заяви, че е нужно да се разграничава истината от лъжата.

Председателят на съдружие за развиване на българското опазване на здравето доктор Боряна Ботева прикани експерти да показват безпристрастна и научно потвърдена информация, а не такава, която наклонява везните за или срещу. Ако хората имат точната информация, ще се имунизират, сподели доктор Ботева. Тук би трябвало да се работи много и това е моята рекомендация към Министерство на здравеопазването, добави тя.

Министър Кацаров посочи, че тази вълна е най-тежката, като делта разновидността е най-опасен и гибелен. Здравната система се оправя досега добре, само че идващите седмици ще бъдат сериозни. Нека проявим отговорност, с цел да се оправим с тази рецесия, сподели той.

Кацаров се обърна към медицинските чиновници, само че най-много към тези в коронавирус отделенията: " Знам какъв брой им е мъчно и физически, душевен и прочувствено, само че мога да кажа, че се гордея с тях, като виждам какво вършат на лимита на силите си. Но това не е единствено здрава рецесия, това е национално злополучие. Здравната система не може да се оправи сама без присъединяване на всички нас като жители.

Ако всички ние не се вземем в ръце, би трябвало да съблюдаваме няколко елементарни правила, можем да излезем от тази рецесия. Носете тези проклети маски, ограничете контактите в идващите няколко седмици, дезинфекцирайте, проветрявайте, стойте на отдалеченост. Най-важното - ваксинирайте се - това е нещото, което ще ни извади от това злополучие и ще възвърне естествения ни метод на живот, ще върне децата в учебно заведение. Всички останали ограничения единствено отсрочват ", сподели още здравният министър. Той посочи, че в страните, в които се имунизираха, умират по-малко хора.

Ваксините са безвредни, повтори той.

Като знак на това, че са застанали дружно и са обединени в апела за общо деяние за имунизиране и ограничение на тази зараза, Кацаров прикани сътрудниците да станат и да се заловен за ръка - с цел да покажа на хората, че са дружно против това злополучие.

310 души са умряли с COVID-19 през последното денонощие. Това е най-голямата смъртност за ден, регистрирана от началото на пандемията у нас. 6007 са новозаразените или това са 12% от направените близо 50 000 теста.

Над 102 000 са към този момент дейните случаи на заболяването в страната. В лечебни заведения се лекуват 8030 души, като 669 от тях са в интензивни отделения.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР