За тринадесета поредна година НКЖИ се включва в Международния ден

...
За тринадесета поредна година НКЖИ се включва в Международния ден
Коментари Харесай

НКЖИ отбелязва 10 юни – Международен ден за безопасно преминаване през жп прелезите

За тринадесета поредна година НКЖИ се включва в Международния ден за безвредно прекосяване през жп прелезите (ILCAD), който се организира по самодейност на Международния съюз на железниците (UIC) взаимно с железопътния и автомобилния бранш допълнително от 40 страни в света. Първият Международен ден за безвредно прекосяване през железопътните прелези беше извършен на 25 юни 2009 година в 27 страни.

Инцидентите, свързани с пресичането на жп прелези, заслужават особено внимание. Въпреки че съставляват дребна част от пътните произшествия (до 2 % от пътните катастрофи), те възлизат на към 30 % от нещастните случаи в железопътния превоз

Основната цел на самодейността е да покаже, че случаите могат да бъдат избегнати, като се съблюдават разпоредбите за придвижване и се ограничи рисковото държание на участниците в придвижването при прекосяване през жп прелезите и пространството към тях.

Темата тази година е обвързвана с психическите последствия от пандемията, посланието е “Разсеяността убива!”.

Въпреки че железопътният и автомобилният трафик са намалели фрапантно по време на наложените ограничавания, в доста страни по света са докладвани многочислени конфликти и жертви на железопътни прелези.

Последните месеци броят на влаковете стартира да се възвръща към по-близки до естествените равнища в интернационален проект, което съставлява риск броят на конфликтите и жертвите на железопътни прелези да нарасне, изключително откакто водачите и пешеходците са привикнали с много по-малко влакове през интервалите на локдаун. Допълнителен фактор за нарастване на случаите се смята, че е невниманието и други психически последици от изолацията.

В един съвършен свят железопътните прелези не биха съществували. Според Международния съюз на железниците по света има половин милион прелези. 98% от конфликтите на транспортни средства на прелезите в международен мащаб са породени от предумишлено или инцидентно нарушение на разпоредбите за придвижване. Грешките при шофиране могат да бъдат породени от заплеснатост, а също и от превишена скорост.

В някои страни се усилва броят на конфликтите с пешеходци и колоездачи..Често те носят слушалки или качулка на главата, което лимитира образните им и слухови усещания..

*****

Разгънатата дължина на железопътната мрежа на Република България е 6 454 км. На територията на страната има 758 прелеза, стопанисвани от Държавно дружество „ Национална компания „ Железопътна инфраструктура “.

По своята съоръженост железопътните прелези са:

264 бр. съоръжени с автоматизирани прелезни сигнализации (звукова и светлинна),

135 бр. съоръжени с автоматизирани бариери,

124 бр. съоръжени с електрически бариери,

81 бр. съоръжени с ръчно управляеми бариери,

154 бр. железопътни прелези са сигнализирани с пътни знаци според Закона за придвижване по пътищата и Наредба №4 за железопътните прелези.

На 313 прелезни устройства са конфигурирани шосейни светофари с трета бяла постепенно мигаща светлина. Бялата бавно-мигаща светлина демонстрира на водачите на пътни транспортни средства, че автоматизираното прелезно устройство е изправно и към прелеза не доближава жп возило.

Системи за видео наблюдаване са инсталирани на 49 броя прелези.

Независимо от дейното присъединяване на НКЖИ с разнообразни акции през годините в Международния ден за безвредно прекосяване през жп прелези (ILCAD), от началото на 2021 година до 6 юни 2021 година са се случили 10 катастрофи на жп прелези, породени от нарушение на разпоредбите за сигурност от водачите на пътни транспортни средства.

Справка за произшествията на жп прелези за интервала от 2009 година до 6 юни 2021 година:
 НКЖИ отбелязва 10 юни – Международен ден за безвредно прекосяване през жп прелезите

Повече за ILCAD

ILCAD е част от

събития на UIC за Европейска година на железниците 2021 #EUYearofRail

Европейска харта за пътна сигурност #ERSCharter

Десетилетие на дейности за сигурност на придвижването по пътищата 2021-2030 #UNRSC

Конференция, проведена от ILCAD, се организира от 2009г. в разнообразни страни – общо 40 –www.ilcad.org

Според АЖТЕС (Агенция за железопътен превоз на Европейския съюз), 28 страни в Европейския съюз имат:

105 300 прелеза, от които обезопасени са 53%

Почти 300 смъртни случая годишно заради произшествия на прелезите

общи разноски, оценени на 1 милиард евро годишно с 850 милиона за самите жертви

Смъртните случаи на ползвателите на железопътни прелези съставляват 31% от всички починали в железопътния превоз и единствено 1% от смъртните случаи на пътя. През 2019г. имаше 268 смъртни случая, 257 съществени пострадвания и 437 произшествия на прелезите.

________________________________________________________________________________

Ръководството на Директива за птиците „ Национална компания „ Железопътна инфраструктура” приканва водачите на пътни транспортни средства да съблюдават разпоредбите за придвижване по пътищата. Всяко неспазване на Закона за придвижване по пътищата и прекосяване при спуснати бариери или звукова и светлинна сигнализации, показващи приближаването на трен към прелеза, е риск за живота на водачите на транспортните средства и техните спътници. Инциденти от този жанр нарушават графика за придвижване на влаковете, лишават от персоналното време на пасажерите, ползващи железопътен превоз, и провокират обилни стопански загуби за НКЖИ и железопътните оператори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР