За това информират от Националния център по радиобиология и радиационна

...
За това информират от Националния център по радиобиология и радиационна
Коментари Харесай

Много Важна Информация От Министерството На Здравеопазването: Има Ли Опасност От Радиация В България

За това осведомят от Националния център по радиобиология и радиационна отбрана, по отношение на появилата се в медиите информация, че радиоактивен облак с рутений-106 е минал над България.

Експертите от НЦРРЗ показват, че стойностите, оповестени на страницата на Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) не постановат предприемане на никакви радиационно-защитни ограничения на територията на цялата страна.

Измерените от Изпълнителна агенция по околна среда стойности са ниски и нито една от тях не надвишава нормативно откритата граница на средногодишната обемна интензивност във въздуха.

Компетентните институции реализират нужния надзор на въздуха и навреме осведомят обществеността при съществуване на рискови фактори, имащи отношение към здравето на популацията, се споделя в известие на Министерство на здравеопазването.

Русия призна нощес, че е записала радиоактивно замърсяване на части от територията си в края на септември и началото на октомври и по този начин удостовери известията на няколко европейски организации за наблюдаване на радиоактивността.

В известие на Руската метеорологична работа Росгидромет бе посочено, че в края на септември и началото на октомври радиоактивни частици от Южен Урал може да са попаднали в Европа вследствие на транспорт на въздушни маси.

Днес компанията Росатом разгласи, че не е записала никакъв случай или щета в своите нуклеарни съоръжения макар радиоактивното замърсяване с изотопа рутений-106.

Руският отраслов надзорен орган Роспотребнадзор пък посочи, че оптималните нива на рутений-106 във въздуха в Русия през интервала септември-октомври са били 200 пъти под допустимото и не са представлявали заплаха за здравето.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР