В публичното пространство първоначално се появи информация за проект на

...
В публичното пространство първоначално се появи информация за проект на
Коментари Харесай

Гьоков: Пенсионерите не бива да бъдат използвани като лост за по-добри резултати по време на избори

„ В общественото пространство в началото се появи информация за план на решение на Национален осигурителен институт осъвременяването на пенсиите да се промени от 11% на 10% заради разминаване сред прогнозните и окончателните данни за растежа на осигурителния приход и показателя на потребителските цени през миналата календарна година. Обществото реагира неотложно и отрицателно. И аз съм сигурен, че в случай че не бяхме в предизборна обстановка, тази отрицателна социална реакция надали би трансформирала плана на решение на Национален осигурителен институт. “

По думите му, макар от приемането през 2000 година на механизма за осъвременяване на пенсиите, така наречен швейцарско предписание, не е имало случай на понижаване на % на осъвременяване, постоянно има първи път.

„ Няма по какъв начин да не припомня, че имаше един министър на финансите в първото държавното управление на Бойко Борисов, който си разреши да не съблюдава българското законодателство и три следващи години лиши пенсионерите от законово полагащото им се осъвременяване на пенсиите “, обърна внимание Гьоков.

Според него бързата реакция на ПП-ДБ е напълно предизборна, защото те „ редовно организираха облъчване на пенсионерите, какъв брой по-добре е трайно нарастване на пенсиите, в сравнение с великденски, коледни и каквито и да било други еднократни добавки и надбавки. “

„ Още повече, че те имат опит в приписването на заслуги в обществената сфера, макар че тези достижения в обществената сфера са били осъществени по самодейност и с дейното присъединяване на други. Говоря за огромната обществена политика в размер на 22 милиарда по време на взаимното ръководство с Българска социалистическа партия “, добави Георги Гьоков.

Той бе безапелационен, че осъвременяването на пенсиите е законово открит механизъм и се поставя на пенсионерите, като прикани партиите да не употребяват предизборната акцията, с цел да се афишират за благодетели или спасители на българските пенсионери.
Социалистът предложи по този механизъм в идващия парламент да се обсъдят промени, които да дават опция осъвременяването да се прави с по-високата стойност от повишаването на осигурителния приход или на инфлацията.

„ За да не се основават подправени упования у пенсионерите, а и в цялото общество е належащо в Бюджета на ДОО категорично да се записва, че средствата за осъвременяване на пенсиите по чл.100 от КСО са най-малко %, който планирано е очакван при приемане на Бюджета за настоящата година, а Надзорният съвет на Националния застрахователен институт, когато взема окончателното си решение за годишното осъвременяване на пенсиите, да взема решение, при изискване, че окончателните калкулации на повишаването на осигурителния приход и на показателя на потребителските цени през миналата календарна година надвишават планувания в бюджета %, да одобряват прогнозната по-висока стойност на осъвременяван “, сподели още националният представител от Българска социалистическа партия.

Той обърна внимание, че главен проблем, който българските пенсионери показват, е че осъвременяването на пенсиите изостава от растежа на инфлацията.

„ Аз се гордея с това, че по време на държавното управление, в което взе участие Българска социалистическа партия, за първи път брутният коефициент на заменяне на прихода, т.е. съотношението сред междинната пенсия и междинния застрахователен приход за годината, надвиши 50% и през 2022 година стана 51,9%. За съпоставяне, единствено три години по-рано - през 2019 година, по време на ръководството на ГЕРБ, междинната пенсия е била едвам 38,8% от междинния застрахователен приход, като тогава е регистрирано най-неблагоприятното съответствие от 2013 година насам “, разяснява Гьоков.

„ Въпреки, че решението за 11%-но осъвременяване на пенсиите е към този момент взето от Надзорния съвет не бих считал днешното съвещание на Народното събрание за ненужно, в случай че то не бе подбудено от избирателен популизъм. Трябва да стане ясно, че Надзорният съвет на Национален осигурителен институт не може да взема решения в ущърб на пенсионерите. И че не може пенсионната система и пенсиите да са лост за придобиване на резултати по време на избори “, сподели в умозаключение Георги Гьоков.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР