Синоптиците от Метео Балканс следят ситуацията в реално време.Те издадоха

...
Синоптиците от Метео Балканс следят ситуацията в реално време.Те издадоха
Коментари Харесай

Започва се: 4-та последна степен буря удря България

Синоптиците от Метео Балканс наблюдават обстановката в действително време.

Те издадоха предизвестие последна 4-та степен за доста мощна стихия, с едра градушка и опция за торнадо.

Очаквайте разбори в действително време! 

Ето хронологията на събитията в противоположен ред от последното към по-ранните:

15:30ч. Опасна стихия връхлита региона на Ботевград и Правец. Очакват се материални вреди! 

 15ч. Силна стихия се образува западно от Елин Пелин (Софийска област) бурята през идващите часове ще се усили и ще се насочи на североизток!

Силна стихия се образува източно от София

14:30 ч. Много скоро над Западна и Северозападна България облачността ще се раздра и температурите ще се покачат. Към този миг времето над западната и централната половина от страната е облачно, топло и задушно. Това в действителност е влагата, която следва да кондензира в мощна купесто-дъждовна облачност. Планините в този регион играят значима роля, защото ще принудят тази въздушна маса да се издигне.

14ч:00  Анализ на предстоящите феномени към 14ч:05 Все още следим съществуването на задържащ пласт. Този пласт играе роля на преграда, спираща конвекцията, което за нас е добра вест. Очакваните стихии ще са по-слаби или изобщо няма да се образуват, само че вероятността да се образуват мощни стихии през идващите 2-3 часа е висока. Ако тези стихии пробият, ще са евентуално рискови. Опитахме се да предвиждаме траекторията на предстоящите стихии. Към този миг най-застрашени са Видинска, Монтанска, Плевенска и Великотърновска област. Бури се чакат и тази нощ. 

Симулация на радарната отражаемост по данни на SPM. Моделите започнаха да имат по-голяма изясненост във връзка с самата конюнктура, само че към момента е мъчно да се даде точна прогноза от кое място ще преминат те и действително с каква мощ ще бъдат. Метеорологичната работа на Сърбия за през днешния ден издаде червен код за рисково време. Бури се чакат над цялата Дунавска низина и Южна Сърбия, макар задържащия пласт.

За през днешния ден метеоролозите на Meteo Balkans, издадоха последно равнище за рискови стихии, като през днешния ден изискванията за рискови феномени са налице над цялата Дунавска низина. 

Все още е доста мъчно да се даде точна прогноза, от кое място ще преминат бурите, само че упованията са, че стихии ще се образуват над Източна Сърбия и цялата Дунавска низина, като към края на деня ще доближат и до Източна България. Гръмотевичните стихии ще се усилят до суперклетки и ще се сливат в общи мезо-конвективни системи, като диаметъра на бурите ще надминат 500 км.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР