За светлини вещаещи земетресение“ се говори от векове. За тях

...
За светлини вещаещи земетресение“ се говори от векове. За тях
Коментари Харесай

Светлини вещаещи земетресение: Какво ги причинява?

За „ светлини вещаещи земетресение “ се приказва от епохи. За тях има сведения още от антична Гърция. Последната такава светлина се появи преди труса в Мароко, който умъртви хиляди.

Тези прояви на ярка, танцуваща светлина в разнообразни цветове от дълго време озадачават учените. Консенсус по отношение на аргументите за тяхната поява към момента няма, само че те „ несъмнено са действителни “, споделя Джон Дер. Той е пенсиониран геофизик, който е работил в Геоложката работа на Съединени американски щати и съавтор на няколко научни публикации за земетръсните светлини.

„ Наблюдението им зависи от тъмнината и други удобни фактори “, изяснява той пред CNN.

Светлините от Мароко наподобяват тези, снимани преди земетресението от 2007 година в Писко, Перу.

Хуан Антонио Лира Качо, професор по физика в Universidad Nacional Mayor de San Marcos в Перу и Папския католически университет на Перу, който е изследвал феномена, сподели, че видеата са улеснили проучването на светлините вещаещи земетресение.

„ Преди четиридесет години беше невероятно “, сподели той. „ Ако ги видите, никой няма да повярва на това, което виждате. “

Земетръсните светлини одобряват разнообразни форми

Светлините вещаещи земетресение могат да одобряват няколко разнообразни форми, съгласно Encyclopedia of Solid Earth Geophysics.

Понякога светлините могат да наподобяват сходни на елементарни светкавици. Те могат да бъдат като светеща лента в атмосферата, сходна на полярно зарево. Друг път наподобяват на светещи сфери, носещи се във въздуха. Те също могат да наподобяват като дребни пламъци, трептящи или пълзящи по или покрай земята. Понякога са като по-големи пламъци, излизащи от земята.

Видео, снимано в Китай малко преди земетресението в Съчуан през 2008 година, демонстрира светещи облаци, носещи се в небето.

За да схванат по-добре земетресителните светлини, Дер и сътрудниците му другар доста информация. Тя включва данни за 65 американски и европейски трусове. Преди всички тях има надеждни сведения за земетръсни светлини, датиращи от 1600 година Те споделиха работата си в публикация от 2014 година, оповестена в списанието Seismological Research Letters.

Изследователите откриха, че към 80% от изследваните събития са следени преди трусове с магнитуд над 5,0. В множеството случаи явлението е следено малко преди или по време на сеизмичното събитие. То е било очевидно на 600 километра от епицентъра на труса.

Земетресенията, изключително мощните, е най-вероятно да се появят по продължение на или наоколо до зоните, където се срещат тектоничните плочи. Проучването от 2014 година обаче откри, че по-голямата част от земетресенията, свързани със светлинни феномени, са настъпили в границите на тектоничните плочи, а не на техните граници.

Освен това светлините вещаещи земетресение е по-вероятно да се появят на или покрай рифтови долини. Това са места, където – в някакъв миг в предишното – земната кора е била раздрана, създавайки продължен низинен район, който се намира сред два по-високи блока земя.

Възможни аргументи за светлините вещаещи земетресение

Фридеман Фройнд, помощник на Дер и помощник-професор в университета Сан Хосе и някогашен откривател в изследователския център на Еймс на НАСА, има доктрина за светлините при земетресение.

Фройнд изясни, че когато избрани недостатъци или примеси в кристалите в скалите са подложени на механично напрежение – като да вземем за пример по време на струпване на тектонски напрежения преди или по време на огромно земетресение – те мигновено се разпадат и генерират електричество.

Скалата е изолатор, който при механично натоварване се трансформира в полупроводник, изяснява той.

„ Преди земетресенията големи размери канара са подложени на напрежение и напреженията предизвикват изместване на зърната, минералните зърна едно по отношение на друго “, прибавя той пред CNN.

„ Това е като включване на батерия, генериране на електрически заряди, които могат да излязат от напрегнатите скали в и през ненапрегнати скали. Зарядите се движат бързо, до към 200 метра в секунда “, изясни той в публикация от 2014 година за The Conversation.

Други теории за това какво предизвиква светлините при земетресение включват статично електричество, създадено от разрушаването на канара и лъчение на радон.

Понастоящем няма консенсус измежду сеизмолозите по отношение на механизма, който предизвиква светлините вещаещи земетресение. Учените към момента се пробват да разгадаят мистериите зад тях.

Фройнд се надява, че един ден може да е допустимо да се употребяват светлини за земетресение или електрическият заряд, който ги предизвиква, в композиция с други фактори, с цел да помогне за прогнозиране на приближаването на огромно земетресение.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР