Турция подкрепя нидерландския премиер в оставка Марк Рюте за генерален

...
Турция подкрепя нидерландския премиер в оставка Марк Рюте за генерален
Коментари Харесай

Турция подкрепя Марк Рюте за генерален секретар на НАТО

Турция поддържа нидерландския министър председател в оставка Марк Рюте за общоприет секретар на НАТО. Това потвърдиха дипломати в Брюксел. Рюте посети турския президент Реджеп Тайип Ердоган предишния петък, с цел да получи поддръжка за кандидатурата си за висшия пост. Сега остават три страни от НАТО, които Рюте би трябвало да убеди. Това съобщи Националната осведомителна организация на Нидерландия (АНП), представена от Българска телеграфна агенция.

Рюте се нуждае от поддръжката на всичките 32 членове на военния съюз. Единствените страни, които остава да дадат единодушието си, са Румъния, която поддържа личния си претендент, президента Клаус Йоханис, и Унгария и Словакия. Според дипломати Унгария най-трудно ще бъде уверена да се съгласи с назначението на Рюте. Унгарското държавно управление на премиера Виктор Орбан даже обществено се опълчи на кандидатурата му.

Съединените щати, които имат най-важния глас при назначението, към този момент обявиха, че поддържат Рюте. От Вашингтон се надяват, че назначението ще бъде приключено преди срещата на върха на алианса във Вашингтон през юли тази година.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР