За сведение на депутатите дребните псета хапят повече, а зли

...
За сведение на депутатите дребните псета хапят повече, а зли
Коментари Харесай

Кучета го яли закона за кучетата

За сведение на депутатите дребните псета хапят повече, а зли породи няма
Родният парламент се прочу с куп законови текстове, които се оказаха цялостни недоносчета.

Гласуваните на първо четене в сряда промени в Закона за ветеринарномедицинската активност обаче са на път да счупят глупомера.

Според утвърдените ремонти всеки притежател на куче с тегло над 5 кг, който го разхожда в градска среда без мотив, ще отнесе санкция от 300 лв.. С 1000 лв. пък ще бъдат одрусани тези стопани на нападателни животни, които ги извеждат на открито без намордник.

Отсега може да се каже, че дописаният закон ще се окаже врата в полето. Просто никой няма да го съблюдава, тъй като няма кой да управлява кучкарите.

За инспекторите към общинските служби и чиновниците на БАБХ е последна грижа да наблюдават дали притежателите на четириноги съблюдават досегашните разпореждания. Затова и на пръсти се броят хората, които са санкционирани, тъй като не са записали домашните си любимци или не си вършат труда да им събират акитата от паркове и градини.

Затова и гласуването на бомбастични санкции е прахуляк в очите, тъй като занапред е ясно, че те няма да бъдат събрани.

Къде е ключът от бараката на казуса стана ясно и от подминатото предложение на водача на НФСБ и " заповедник на тишината " Валери Симеонов, който настоя контролът по налагането на глобите да се разпореди на полицията вместо на сегашните инспектори в локалната власт.

Отделен въпрос са неуместните избрания, вкарани в гласуваните от депутатите ремонти.

Ограничението до 5 кг за животни, които могат да се разхождат без каишка, е много противоречиво.

Според интернационалните статистики максимален брой ухапани хора са регистрирани при породи като дакел, пинчер, кокер шпаньол и други дребосъци , припомнят от общинското дружество " Екоравновесие ", откъдето прилежно са пратили мнение до Народното събрание.

" Не бих желал да видя гледката по какъв начин едни чиновници седят на входа на Южния парк с един кантар ", ехидно разяснява и депутатът Бюрхан Абазов от Движение за права и свободи. Все отново излиза, че от това дали едно куче е преяло и минало летвата от пет кила, зависи дали през днешния ден ще е на каишка, а на следващия ден - без.

Специалисти пък на вятъра изясняват откогато се чу за лютите ограничения против злите псета, че има рискови кучета, само че не и рискова порода кучета .

Затова и не е ясно по какъв начин ще се взема решение дали животното е нападателно и би трябвало да бъде с намордник. В утвърдените текстове не са записани съответни породи, които вероятно се считат за рискови.

Истината е, че експанзията при животните е поведенчески проблем , на вятъра коментират хората, които се занимават с дресиране на четириногите.

Донякъде добра вест е, че вносителят на измененията Даниела Дариткова даде обещание преди второто четене на проектозакона на 31 юли да се одобряват и обсъдят всички аргументирани оферти за ремонти в текстовете.

Лошото е, че през юли жегата размътва мозъците на хората, в това число и на националните избраници . И шансът нещо да се промени за положително е незабележим.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР