За шеста поредна година стартира кампанията Вземи краката си в

...
За шеста поредна година стартира кампанията Вземи краката си в
Коментари Харесай

Над 80% от прегледаните за разширени вени са диагностицирани с ранен стадий на ХВБ

За шеста поредна година започва акцията „ Вземи краката си в ръце интензивно “, която се провежда от Българското национално сдружение по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология (БНДСЕХА) с поддръжката на фармацевтична компания Servier и на осведомителния уеб страница. Инициативата си слага за цел да спомогне за по-добра информираност на обществото за (ХВБ, разширени вени), като слага акцент върху предварителната защита, ранното диагностициране и навременното лекуване на болестта, което е измежду най-често срещаните в днешно време. Като част от акцията, БНДСЕХА провежда безвъзмездни профилактични прегледи, които ще се проведат в интервала от 17 до 30 юни в 20 града в България. Записването за прегледите стартира от 18 май в уеб страницата.

„ БНДСЕХА поема уговорката да обясни комплексния темперамент и сериозността на хроничната венозна болест, както и да набележи основни ограничения за профилактика и надзор: визитата при съдов хирург и поддържането на деен метод на живот “, уточни ръководителят на БНДСЕХА доцент Димитър Петков. „ При профилактичните прегледи през 2023 година стана ясно, че над 80% от прегледаните пациенти бяха диагностицирани в ранни стадии на ХВБ. Над 31% са били с дълготрайност на признаците сред 1 и 5 години, а 20,5% – над 10 години. При лекуваните пациенти медикаментозно лекуване са подхванали 51,1%, а 11,3% са стигнали и до оперативна интервенция. Миналогодишните данни потвърдиха необятното разпространяване на болестта и значимостта на осведомителната акция, която организираме към този момент шеста година “, добави доцент Петков.

На всички, които ги е грижа за здравето на краката, като част от „ Вземи краката си в ръце интензивно “ уебсайтът venite.bg предлага изчерпателна и потребна информация за хроничната венозна болест. Сега на уебстраницата можете да наблюдавате новите видео материали под рубриката „ Мит или истина за ХВБ “.

Основните рискови фактори за развиването на хроничната венозна болест са наднорменото тегло, неналичието на придвижване, небалансираният хранителен режим и фамилната обремененост. При появяването на тревожни признаци като отмалялост в крайниците, болежка и тежест, крампи и оток пациентите би трябвало да потърсят своевременна консултация със експерт. Грижата за краката и за венозното здраве е изключително значима през летните месеци, защото топлото време изостря признаците, които обаче можем да облекчим посредством терапия с венотонични лекарства. По-напредналите форми на ХВБ изискват целогодишно лекуване.

И тази година като част от акцията „ Вземи краката си в ръце интензивно “ продължава самодейността „ “, която предизвиква хората да водят деен метод на живот, като ги стимулира да вървят повече пешком – потвърдена предварителна защита на ХВБ. Миналата година за идеята на ХВБ предварителната защита бяха изминати над 13 млн. крачки както в всекидневието, по този начин и по разнообразни обичани направления.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР