На 19 май отбелязахме Световния ден за борба с възпалителните

...
На 19 май отбелязахме Световния ден за борба с възпалителните
Коментари Харесай

Близо 5000 българи страдат от възпалителни чревни заболявания

На 19 май отбелязахме Световния ден за битка с възпалителните чревни болести (ВЧЗ). Глобалната самодейност се организира за 14-та поредна година в поддръжка на хората по света, които живеят с тези болести. Целта е да се насочи вниманието на обществото и да се предизвика по-добро схващане за страстите, болката, изолацията и хроничното страдалчество, с които пациентите с ВЧЗ се оправят всеки ден.

„ Възпалителните чревни болести нямат граници “ е мотото за 2024 година на Световния ден за  борба с ВЧЗ, което Европейска федерация на асоциациите на пациентите с болест на Крон и с улцерозен колит определи, с цел да подчертае световния темперамент на тези болести и нуждата от групови дейности.

Едно от главните провокации, свързани с ВЧЗ е забавянето и компликацията за навременна и точна диагностика на тези положения, което попречва ефикасното лекуване на пациентите и контрола на болестта. Липсата на еднакъв достъп до профилирани заведения за лекуване на ВЧЗ и до здравни експерти, изключително в отдалечените региони, също нерядко води до забавено и компрометирано лекуване. Често хората с тези болести са обезсърчени да търсят медицински грижи заради боязън, стигма, лимитирана информираност, нерядко и заради финансови аргументи.

Повече от 6,8 млн. души по света живеят с възпалително чревно заболяване. У нас има приблизителни данни за към 5000 пациенти с ВЧЗ. Много от тях биват диагностицирани мъчно и дълготрайно, а други не търсят в точния момент лекарска помощ.

В неделния ден в символ на поддръжка към пациентите с ВЧЗ в лилаво беше осветена фасадата на НДК в София.

Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит означи Световния ден с проведени срещи с пациенти с ВЧЗ в София и Пловдив.

Какво съставляват ВЧЗ, какви са рисковите фактори за появяването им, какъв е актуалният лечебен метод и методите за следенето им - отговор на тези въпроси търсим през днешния ден с гастроентеролога от УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ " проф. Пламен Пенчев в изявление, което той даде особено за читателите на Zdrave.net.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР