Решението за уволнение на директора на Инвестиционната компания за детска

...
Решението за уволнение на директора на Инвестиционната компания за детска
Коментари Харесай

Д-р Кондева: Спрямо мен не е упражняван никакъв лобистки натиск

Решението за уволняване на шефа на „ Инвестиционната компания за детска болница “ Николай Борисов беше подбудено от направения одит на компанията. Това сподели служибният здравен министър доктор Галя Кондева пред bTV.

„ Здравна капиталова компания за детска болница “ е дружество, което е подчинено на Закона за обществените предприятия. В двумесечен период след избора на Съвета на шефовете, в тази ситуация на изпълнителния шеф, са длъжни да показват бизнес проект, в който би трябвало да попадат с изключение на строителните и другите им визии, за тригодишен интервал на ръководство. Оказа се, че към този момент шест месеца след избора на шефа, подобен в Министерство на здравеопазването не е постъпил. От друга страна, той забави доста избора на реализатор за разрушаването на наличните здания на определения терен. Едва предходната седмица се подписа контракта, откакто Министерството на здравеопазването персонално се включи в този развой, с цел да може да имаме най-малко избор на реализатор. Във финансовите резултати доста тревожно беше, че в Съвета на шефовете на тази компания за детска болница има трима адвокати, все пак са разходвани 32 000 лева за външни юридически услуги “, изясни министър Кондева.

По отношение на анулацията на заповедта на предходния здравен министър проф. Христо Хинков по отношение на освобождението на шефа на УМБАЛСМ „ Пирогов “ доктор Валентин Димитров доктор Кондева сподели, че решението е подбудено от изтичащия му мандат.

„ Пирогов “ е болница, в която спешността е водеща, има огромен екип от работещи хора и едвам споделят, че администрацията няма нищо общо с лечебния развой не е по този начин. Спокойствието и стабилността в лечебния развой се обезпечават от стабилността в ръководството “, сподели тя. По думите на министъра за първото тримесечие на тази година болничното заведение е на „ счетоводна облага “ от 2,7 млн. лева „ Естествено има отговорности, които са от порядъка на 37 млн. лева, само че това са настоящи отговорности, в това число има и такива, които са свързани с заем, само че няма просрочени отговорности. Защото просрочените отговорности са тези, които пречат на финансовата непоклатимост на лечебния развой “, съобщи доктор Кондева.

Тя разяснява и решението на държавното управление първо да позволи построяването на нова болница в София „ Мама и аз “, след което да го анулира. „ Въпросът с разрешаването на една болница е нормативно регламентиран, стъпките са написани в Закона за лечебните заведения и постъпвайки в Министерство на здравеопазването в качеството на длъжностен министър една от първите преписки, които ми бяха предоставени беше точно тъкмо тази, която е входирана на 6 март към министъра на опазването на здравето с всички нужни съгласувателни мнения по един развой, който е стартират 2022 година. Законовият период, с цел да се вземе решение от страна на Министерски съвет беше два месеца, т.е. то изтичаше на 6 май 2024 година. Имахме две благоприятни условия - или да откажем, след което следва правосъдна процедура, на която сме били подложени към този момент няколко пъти от същия вложител, или да предложа на Министерски съвет надлежно да утвърди плана. Дебатът на управлението беше доста дълъг и всички поддържаха предлагането, като част от зам.-министрите са били в предходни екипи и са осведомени с този развой. Спрямо мен не е упражняван никакъв лобистки напън “, съобщи здравният министър.

По думите й последвалото решение на премиера Димитър Главчев да даде решението за „ Мама и аз “ на прокуратурата е подбудено от зародилото публично напрежение.

„ Предполагам, и до момента общо взето всички планови оферти на разнообразни вложители са одобрявани, тъй като леглата може би са доста, само че когато има потребност някой да бъде признат някъде, доста постоянно в Министерство на здравеопазването постъпват сигнали, че незабавната помощ в тази болница няма кревати, в онази болница няма кревати, тъй че доста е мъчно да отговоря на този въпрос “, добави тя в отговор на въпрос дали болничното заведение е нужна в София или не.

„ Винаги в практиката си, в специалността си като доктор и като админ съм търсила салдото разговор, и постоянно може да се откри, в случай че съществува разговора. Така че, в този момент имаме една опция да проучваме тази обстановка и в по-дългосрочен проект да изведем изгодите от това, което се случи “, сподели още доктор Кондева.

По отношение на нужните фрагменти в системата доктор Кондева съобщи, че по данните на НЦОЗА към 31 декември 2022 година има 1996 педиатри. В София имаме 13 лечебни заведения, в които се реализира профилирана педиатрична помощ. По думите й дефицитът на медицински сестри е наклонност, която от ден на ден се задълбочава и алтернативата, препоръчана от Министерство на здравеопазването е плана за поощряване специализациите в опазването на здравето и в областите, в които има недостиг и в който могат да се включат и те.

В отговор на въпрос за финансовите тласъци обаче здравният министър сподели, че на този стадий това е невероятно да се случи, тъй като по данни на министерството сред 50 и 60% от приходите на лечебните заведения отиват за хонорари. „ Само 28% от 181 лечебни заведения, от които 61 са държавни, а 120 са общински, са достигнали за целия личен състав – и медицински и немедицински, приходите, които са обвързани с настоящия до 12 април Колективен трудов контракт “, сподели доктор Кондева.

Относно Националната кардиологична болница тя съобщи, че проблемите с медицинските сестри са по разнообразни аргументи, само че родителите на пациентите са осведомени, поддържат непрекъсната връзка с тях и се поставя непрекъснато неотложна здравна помощ. „ Само през април са признати 48 деца, направени са 7 интервенции с огромен и доста огромен размер и 14 интервенции, които са се наложили по неотложност. До постигане на минималния брой експерти по здравни грижи, в действителност вършат смяна в графика, като го компенсират от други звена на болничното заведение и болничното заведение ни твърди, че търси решение на въпроса и че това няма да наруши здравето и няма да сложи в риск здравето на децата, т.е. следят се нещата и на този стадий нямаме данни “, сподели министърът.

Тя разяснява и тематиката за въздушната здравна помощ, като заяви, че на 27-ми, 28-ми и 29-ти май са обучителните три дни за медицинския екип във връзка с сертифицираната към този момент инсталация на част от хеликоптера. „ Черната кутия към момента е в развой на тестови планове от страна на „ Леонардо “, тъй като там към този момент става въпрос за програмен продукт, само че това не би попречило на използването на хеликоптера и сигурността. Ние имаме доста сериозен контракт с „ Леонардо “. Това е компанията, която е осъществила доставките и уговорките по узаконяване на всички участници. Те търпят неустойки, които заплащат и досега са заплатили 69 000 лева “, заяви доктор Галя Кондева. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР