За седма поредна година на днешния 3 март “Сдружение Азбукари“

...
За седма поредна година на днешния 3 март “Сдружение Азбукари“
Коментари Харесай

Отбелязваме за седма поредна година 3 март с "Пробуждане с хоро"



За седма поредна година на днешния 3 март “Сдружение Азбукари “ провежда своя фестивал “Пробуждане с хоро “.

В самодейността, която и тази година ще се състои онлайн, може да се включи всеки, чиято душа се пробужда от българските ритми, а и всеки, който желае посредством красивите придвижвания на груповия народен танц да каже “не “ на отчаянието, разрухата и гибелта.

Инициативата, както предходната година, по този начин и тази, ще бъде пренесена онлайн в обществените мрежи поради рестриктивните мерки от Covid-19. Центърът на събитията е столицата на България - София, а началото ще бъде обещано на 03.03.2022 година в 12:00 часа с концерт, който ще се излъчва онлайн (стрийминг) в обществените мрежи Фейсбук, Youtubeи в от " Сдружение Азбукари ".



За събитието споделя в “Нашият ден “ Яна Трендафилова , координатор на “Сдружение Азбукари “:

“Тази самодейност започва преди 7 години, като самодейност на “Сдружение Азбукари “ за отбелязване на Националния празник на България с нещо, което може да сплоти всички българи, без значение дали се намират в България, или по света. Най-доброто нещо за нас е хорото. Всички могат да вземат участие.

През 2019 година, когато го правихме онлайн, ние правихме един голям фолклорен концерт с хора в София в парка “Займов “. Надяваме се следващата година още веднъж да бъде по същия метод.

Всички други обитаеми места се присъединяваха, като в 12 часа на локалните площади пред бележити монументи също вършат хора, след което изпращат клипчета към нас.

Тази година по отношение на пандемичната обстановка и със обстановката, в която се намира Европа, самодейността ще бъде пренесена онлайн в обществените мрежи .

Винаги, когато започваме тази организация, доста от читалищата у нас откликват и сме в непрестанна връзка. Те зареждат с сила целия екип, тъй като се радват, че има нещо, което може да ги сплоти като обитаеми места.

Хорото би трябвало да разсъни всичко българско в един участник, когато се чуе българска музика, няма българин, на който да не трепва нещо в душата. “

Чуйте диалога в звуковия файл.
Снимки: facebook/PROBUJDANESHORO
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР