За разлика от пра-прабаба си кралица Виктория, която властва 40

...
За разлика от пра-прабаба си кралица Виктория, която властва 40
Коментари Харесай

Кралица Елизабет II и принц Филип - историята на една любов

За разлика от пра-прабаба си кралица Виктория, която господства 40 години без обичания си брачен партньор принц Албърт, кралица Елизабет Втора е " благословена " мъжът ѝ принц Филип да е минал " всяка значима крачка от пътя " дружно с нея.

Истината е, че при започване на връзките на Елизабет и Филип Гръцки, разрастващи се основно в годините след Втората международна война, кралското семейство и британската аристокрация не харесват личността на Филип, тъй като считат, че му липсва нужното образование и финес и също така, защото не е роден във Англия, гледат на него като на чужденец и то подобен с частично немски генезис.

Отгоре на всичко витаят и клюки, че членове на фамилията му поддържат близки контакти с немски военни. Всичко това обаче не може да попречи на младите влюбени да си кажат заветното " да " и да слеят животите си.
 
                           

Кралската щерка и бъдещият ѝ брачен партньор се срещат за първи път през 1934 година, когато тя е едвам на 8, а той на 13. Срещата им е на женитба на братовчедка на Филип, която се омъжва за вуйчото на Елизабет. Следващата им среща е на коронацията на крал Джордж VI през 1937 година, само че паметна е третата – през 1939, когато 13-годишната Елизабет дружно с родителите си е на посещаване на Кралския военноморски лицей, в който кадет е 18-годишният прелъстителен Филип Гръцки.

Високият юноша пие чай с кралското семейство по време на тази среща, както свидетелства гувернатката на Елизабет - Марион " Крауфи " Крауърс. Принцесата не откъсва очи от него, само че за сметка на това Филип не наподобява заинтересован от тийнейджърката. Елизабет е мощно запленена от Филип и то дотолкоз, че макар нежната си възраст декларира, че в никакъв случай няма да огледа различен и това ще е мъжът, за който ще се омъжи, разкрива братовчедка ѝ Маргарет Роудс в писмените си мемоари.

През идващите години Филип постоянно гостува на кралското семейство и двамата с Елизабет стартират преписка, а по време на Коледните празници през 1943 година към този момент е очевидно, че 22-годишният Филип също е запленен от красивата 17-годишна принцеса със стройна фигура, хипнотизиращи сини очи и инфекциозен смях. Искрите, които прехвърчат сред двамата, са забележими за всички и даже биват запечатани от папараците посредством поредност от фотоси, улавящи пламенните погледи, които двамата си разменят.

Три години по-късно, през 1946-та, Елизабет и Филип се сгодяват, като възприятията посред им са толкоз мощни, че те даже не се допитват до родителите си за мнението им. Когато крал Джордж схваща за годежа на щерка си, осъзнава, че тя е толкоз влюбена в избраника си, че не му остава нищо друго с изключение на да се съгласи с решението ѝ. Единственото му предпочитание е младите да изчакат с общественото оповестяване на годежа си няколко месеца, до момента в който Елизабет или Лилибет, както я назовават околните, навърши 21 година.

Те се преценяват с условието, а в това време кралят трансформира мнението си по отношение на Филип и даже го разказва като " образован, с положително възприятие за комизъм и мисли за нещата по верния метод ". 

Може би по тази причина няколко дни преди деня на сватбата Джордж VI устройва охолно празненство във връзка идния незабравим ден, на което, както свидетелстват присъстващи, е толкоз благополучен, че даже танцува конга. 

Преди сватбата Филип се отхвърля от купата принц на Гърция и взема фамилията Маунтбатън - презимето на майка си, а крал Джордж VI му дава цяла сбирка от титли Херцог на Единбург, граф на Марионет и Барон Грийнуич - и постановява, че към него би трябвало да се обръщат с " Негово Кралско Височество. "

Венчавката на младите влюбени се състои в в Уестминстърското абатство на 20 ноември 1947 година и се трансформира в знак на връщането към естествения живот на английското общество в годините след Втората международна война.

Въпреки минусовите температури десетки хиляди жители стоят пред абатството, с цел да съпреживеят насладата на бъдещето семейство. На самата гала, която Уинстън Чърчил нарича  " проблясък на цветове след сложния път, който трябваше да извървим ", пък участват две хиляди посетители, измежду които кралете и кралиците на Дания, Югославия, Норвегия, Румъния и шахът на Иран.
                             

Пред техните погледи изящната Елизабет грациозно върви към олтара, облечена във величествена рокля, дело на английския дизайнер сър Норман Хартнел. Дрехата се откроява с цвят слонова кост, направена е от копринен сатен, а шлейфът, който я съпровожда, е с кристални и перлени инкрустации и е дълъг няколко метра.

В ръцете си Лилибет носи хубав букет от бели орхидеи, а чакащият я пред олтара Филип е облечен с военноморската си униформа.

Младоженците получават близо 10 000 приветствени телеграми и 2500 сватбени дарове, измежду които гоблен от Махатма Ганди, китайски порцеланов сервиз от китайския президент Чан Кай Ши, бюро от държавното управление на Нова Зеландия и други. Всички дарове след това са показани за няколко дни на благотворително ревю в двореца “Сейнт Джеймс ”, което е посетено от над 200 000 души.

Първата брачна нощ на младото семейство минава в имението на чичото на принц Филип в Хемпшир. Следва сватбено пътешествие в над 10 града в Обединеното кралство, измежду които Глазгоу, Ливърпул, Бристол, Нотингам, Манчестър, Брадфорд, Лийдс и Хъдърсфийлд. Последните няколко седмици от пътешествието си младоженците прекарали в замъка Балморал в Абърдийншър, Шотландия, където Елизабет ІІ обича да почива и до през днешния ден.

Следващите четири години са най-щастливият интервал от живота на принцесата, съгласно нейните доближени. През този интервал тя има отговорности към Короната, само че към момента не е кралица, а просто любяща и обичана брачна половинка и майка.

Тя и Филип водят деен обществен живот, постоянно излизат с другари по заведения за хранене и нощни клубове. Те са канени на най-различни приеми от близки другари аристократи, на един от които бъдещата кралица, бременна в началните месеци и облечена в елегантна миди рокля, е фотографирана да танцува до ранни зори.
                             

По време на едно от празненства в Кент, непосредствен другар на Филип, запленен от изящната визия на Елзиабет, му споделя: " Никога не съм предполагал каква прелестна кожа има тя. ” а, Филип отговоря: " Тя е прелестна цялата. "  

През 1948 година Елизабет ражда първото си дете, което двамата с Филип кръщават Чарлс, а през 1949-та военноморският флот изпраща Филип в Малта, само че защото доктори вземат решение, че климатът там не е подобаващ за новородения принц, Лилибет е принудена да остане в Лондон и постоянно да пътува сред Англия и островната страна.

 
                             

Братовчедката на принцесата - Маргарет Роудс, споделя:  " Мисля, че най-щастливият миг за нея беше да е брачна половинка на моряк в Малта ". Там Елизабет се радва на ежедневните наслади съпътстващи живота на елементарните хора. Завързва обществени контакти и по-точно се сприятелява с дамите на други офицери, с които пие чай, обикаля магазините и посещава разкрасителните салони.

По думите на Маргарет Лилибет също по този начин е във екстаз и от просторната къща на хълма, в която двамата с Филип живеят - древен архитектурен шедьовър с изящни сводове и огромни тераси, заобиколен от градини, цитрусови и маслинени дръвчета.

През 1950 година Елизабет ражда момиченце на име Ан Елизабет Алис Луис, като двойката се старае макар офицерската работа на Филип и отговорностите на принцесата в Лондон, да не се разделя за повече от седмица и съумява, с помощта не толкоз на бавачки, колкото на родителите на Лилибет, които постоянно се грижат за внуците си, до момента в който щерка им е в Малта при брачна половинка си или пък двамата са на държавно посещаване в някоя страна.
                             

Този нехаен стадий от живота на двойката обаче остава в предишното, когато февруари месец 1952 година крал Джордж VI умира и отпред на Англия застава 25-годишната Елизабет. Задълженията на Лилибет и Филип напълно се трансформират, трансформира се и всекидневието им, само че връзките им си остават същите, дори стават още по-стабилни, тъй като в лицето на другия двамата намират най-голямата упора, спасяваща ги от заобикалящата ги полуда. Елизабет неведнъж е споделяла, че Филип е нейният кей.

В писмо Филип пък споделя: " Лилибет е единственото нещо в света, което е безусловно действително за мен ". А от обкръжението на кралското семейство са безапелационни, че двойката е пример за благополучен брак.

През годините като всяка естествена двойка те също са се карали. Бившият секретар на кралица Елизабет II, лорд Чартерис, означи преди време, че принц Филип е единственият човек, който може да каже на кралицата да млъкне. Веднъж той даже я заплашва, че ще я накара да слезе от колата, в случай че продължава да му мрънка за метода на шофиране. 
                             

" Елизабет и Филип са хора, които не се нуждаят от доста другари. И тези двамата – те в реалност имат същинска любовна история – постоянно си пият чая дружно и си приказват за всевъзможни неща. Те са си изцяло самодостатъчни. Той може да чете писмо пред нея или да й опише някой анекдот. Те просто се обичат ", споделя техен фамилен другар.

Доказателствата за това са доста и под разнообразни форми, само че постоянно деликатни, тъй като истината е, че нито Елизабет Втора, нито Филип обичат обществените прояви на обвързаност. Понякога обяснението им във взаимна обич идва под формата на нежни усмивки, които си разменят, когато погледите им се срещнат по време на публично събитие, а от време на време под формата на малко, само че затрогващо самопризнание. Като това, което кралицата направи през 1997 година, на обяд в двореца Уайтхол във връзка златната годишнина от сватбата със брачна половинка си. Тогава Нейно Величество се обърна  към половинката си и с гальовен глас заяви: " Той е човек, който не приема елементарно похвали. Но той напълно просто е моята мощ и опора през всичките тези години. "

На 9 април една кралица остана без своя принц, а на 8 семптември умря и неговата изгора брачна половинка.

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР